Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A mobiltelefon használatával is veszélyeztetjük a méheket?

Enter heading here...

 A mobiltelefon használatával is veszélyeztetjük a méheket?

 Albert Einstein szavait idézve akkor „ha a méhek eltűnnek, az emberiségnek már csak négy éve van hátra az életéből". A legújabb tanulmányok szerint ez az állítás egyre inkább helytálló.

A ma előállított száz élelmiszer közül hetvennél a méhek segédkeznek. Továbbá a méhek által végzett beporzás teszi lehetővé azoknak a növényeknek a szaporodását is, amelyek állatok millióinak a táplálkozását biztosítják. Ha ezek eltűnnének, akkor hamarosan követné őket a tőlük függő fauna is. És ha ez nem lenne elég: a méhek által előállított méz nemcsak táplálékként szolgál világszerte, hanem számos előnnyel is jár az egészségünkre és a bőrünkre nézve.

Ráadásul a méhek az egyetlen olyan élőlények, amelyek nem hordoznak semmilyen típusú patogént ( kórokozót)- derül ki a CeapiMayor és az Apiculture Corporation of Chile, valamint az Agrárinnovációs Alapítvány támogatásával készült kutatásból.

Londoni és svájci kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a méhek a bolygó legfontosabb élőlényei és óriási kockázatot vállalunk azzal, hogy többek között a különböző betegségek, a növényirtó szerek használata és az emberi tevékenység miatt a kihalás szélére sodródtak. A legfrissebb tanulmányok szerint a rovarok mintegy 90 százaléka már eltűnt a Föld színéről.

A svájci Szövetségi Technológiai Intézet (The Federal Institute of Technology of Switzerland) egy egészen újfajta elméletet is feltárt a nyilvánosság előtt a közelmúltban: szerintük a méheket a mobiltelefonok által előidézett elektromos hullámok zavarják és ez vezet a legtöbb problémához. A kutatók elmélete azt taglalja, hogy a rovarok emiatt veszítik el az irányérzéküket és gyakran halálos veszélybe kerülnek.

A legfrissebb kutatások most elsősorban három területre fókuszálva látják a gyógyírt a helyzet kezelésére.

Egyrészt nem csökkentenék, hanem betiltanák a toxikus peszticidek használatát. Másrészt támogatnák a teljesen természetes mezőgazdasági alternatívákat. Harmadrészt folyamatos kutatásokat sürgetnek a méhek egészségi állapotával és jólétével kapcsolatban, annak megőrzése érdekében. A méhekkel kapcsolatos problémakör egy intő jel arra vonatkozóan, hogy sürgősen változtassuk meg az erőforrás-gazdálkodásunkat és a gondolkodásunkat.


Forrás: origo

Madár repülési világrekord: 12.000 km pihenés nélk...
Jackson Oswalt 12 évesen, a legfiatalabb Guinness ...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 22. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/