Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A mobiltelefon használatával is veszélyeztetjük a méheket?

Enter heading here...

 A mobiltelefon használatával is veszélyeztetjük a méheket?

 Albert Einstein szavait idézve akkor „ha a méhek eltűnnek, az emberiségnek már csak négy éve van hátra az életéből". A legújabb tanulmányok szerint ez az állítás egyre inkább helytálló.

A ma előállított száz élelmiszer közül hetvennél a méhek segédkeznek. Továbbá a méhek által végzett beporzás teszi lehetővé azoknak a növényeknek a szaporodását is, amelyek állatok millióinak a táplálkozását biztosítják. Ha ezek eltűnnének, akkor hamarosan követné őket a tőlük függő fauna is. És ha ez nem lenne elég: a méhek által előállított méz nemcsak táplálékként szolgál világszerte, hanem számos előnnyel is jár az egészségünkre és a bőrünkre nézve.

Ráadásul a méhek az egyetlen olyan élőlények, amelyek nem hordoznak semmilyen típusú patogént ( kórokozót)- derül ki a CeapiMayor és az Apiculture Corporation of Chile, valamint az Agrárinnovációs Alapítvány támogatásával készült kutatásból.

Londoni és svájci kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a méhek a bolygó legfontosabb élőlényei és óriási kockázatot vállalunk azzal, hogy többek között a különböző betegségek, a növényirtó szerek használata és az emberi tevékenység miatt a kihalás szélére sodródtak. A legfrissebb tanulmányok szerint a rovarok mintegy 90 százaléka már eltűnt a Föld színéről.

A svájci Szövetségi Technológiai Intézet (The Federal Institute of Technology of Switzerland) egy egészen újfajta elméletet is feltárt a nyilvánosság előtt a közelmúltban: szerintük a méheket a mobiltelefonok által előidézett elektromos hullámok zavarják és ez vezet a legtöbb problémához. A kutatók elmélete azt taglalja, hogy a rovarok emiatt veszítik el az irányérzéküket és gyakran halálos veszélybe kerülnek.

A legfrissebb kutatások most elsősorban három területre fókuszálva látják a gyógyírt a helyzet kezelésére.

Egyrészt nem csökkentenék, hanem betiltanák a toxikus peszticidek használatát. Másrészt támogatnák a teljesen természetes mezőgazdasági alternatívákat. Harmadrészt folyamatos kutatásokat sürgetnek a méhek egészségi állapotával és jólétével kapcsolatban, annak megőrzése érdekében. A méhekkel kapcsolatos problémakör egy intő jel arra vonatkozóan, hogy sürgősen változtassuk meg az erőforrás-gazdálkodásunkat és a gondolkodásunkat.


Forrás: origo

A csökönyös kis-elefánt
Legek az állatvilágban - a kaméleon

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. február 19. szerda

Captcha kép