Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A mexikói Kristálybarlang

A mexikói Kristálybarlang 

 Mexikóban a Chihuahua sivatag alatti Naica bányarendszerben található, a világon egyedülálló csodálatos Kristálybarlang. Naica városka ólombányájában, 300 méter méterrel a felszín alatt alakult ki. 2000-ben fedezte fel egy bányász testvérpár, Eloy és Javier Delgado, amikor 300 méternél is mélyebbre fúrtak a Naica-hegy leggazdagabb ólom, ezüst és cink bányájában. 

Ez a Kristálybarlang, a világ legszebb és legnagyobb gipszkristály barlangja, mely nemcsak rendkívül gyönyörű, rendkívül veszélyes is egyben, mivel 45 Celsius fokos forróság uralkodik benne, levegője páratartalma pedig közel van a száz százalékhoz. Éppen ezért rendkívül veszélyes lemerészkedni a kristályok birodalmába. Kizárólag speciális védőöltözetben és külön levegőtartállyal lehet lemenni a mélyére, de még így is csak néhány tíz percre.

A Kristályok barlangjában található a világ legnagyobb 11 méter hosszú 55 tonna tömegű kristály képződménye. A barlangban uralkodó magas hőmérsékleti körülményeknek köszönhetően jöttek létre ezek a hatalmas nagyságú kristályok. A futballpályányi méretű és mintegy két emelet magas Kristálybarlang lélegzetelállítóan gyönyörű. A feltételezések szerint 500 ezer év alatt alakult ki úgy, hogy a magma folyamatosan melegítette a barlangban lévő, ásványi anyagokban (főleg gipszben) gazdag talajvizet.

Morcos március
2019-es újítások: Egy autó, amely mindent lát, ava...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/