Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A meseolvasás bensőségessége

A meseolvasás bensőségessége

 A meseolvasás bensőségessége

 A szakemberek megállapítása szerint az olvasó és olvasni szerető gyerekek jobban boldogulnak a tananyaggal, sikeresek az iskolában. A tanulási zavarok megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a felolvasás. Az olvasóvá nevelés a születés utáni első altatódallal kezdődik, majd a versikékkel, dalokkal, mondókákkal, ölbeli játékokkal folytatódik. 

A felolvasások hatására a kisgyereknek saját képzeteket kell kialakítania, ugyanakkor megtanulja az összpontosítást, a logikai elemek összekapcsolását és a kitartást. A mese jótékony hatása az érzelmek tekintetében is fontos, ugyanakkor feszültségoldó és önismeretre is tanít. Az olvasásnak köszönhetően a gyermeknek gyarapszik a szókincse, elsajátítja a beszélt nyelvtől eltérő írott nyelv fordulatait is. A mindennap mesét hallgató gyerek az iskolába lépés idejére az anyanyelvi és gondolkodásbeli fejlődésben másfél évvel megelőzheti a mesét nem vagy nem elég rendszeresen hallgató társait. 

A rendszeres olvasás megszeretteti az irodalmat, kialakul a gyermekben az olvasás iránti igény. A szakemberek szerint nem szabad megszüntetni a felolvasást, amikor a gyerek megtanul olvasni. A tízévesnél fiatalabb, olvasni még gyengén tudó gyereket segíteni kell abban, hogy irodalmi élményhez jusson, míg rövidebb regényeket maga is könnyedén, saját élvezetére elolvas. Segíteni kell a nem mindig kedélyes, nem mindig könnyen befogadható, feldolgozható történetek megértésében is. A meseolvasás a szülő közelségét, figyelmét, az együtt töltött bensőséges perceket jelenti. Olykor nem arra van szükség, hogy a mese „szóljon" valamiről, fontosabb a mesehang és az általa felidézett kellemes élmény.

Forrás: kronikaonline.ro

Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
Koca anyó

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 19. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/