Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mélytengerek titkai: A púpos horgászhal

 Mélytengerek titkai: A púpos horgászhal

Melanocetus Johnsonii

 A púpos horgászhal mindegyik óceán trópusi és mérsékelt övi részén megtalálható. Ezen kívül még fellelhető a Dél-kínai-tengerben és a Kelet-kínai-tengerben is. A púpos horgászhal mélytengeri halfaj, amely 100-4500 méteres mélységig megtalálható, de többnyire a 100-1500 méteres mélységben tartózkodik.

A hal nősténye 18-20 centiméter, a hímje pedig csak 2,9 centiméter hosszú.

A fején található nyúlványban fluoreszkáló baktériumok tanyáznak. A fényre pedig a mélytengeri apró állatok pont úgy reagálnak, mint az éjjeli lepkék a sötétben a lámpa fényére. Ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy odaússzanak. Persze ez nem teljesen ismeretlen számunkra, hisz a rajzfilmben Némó, a bohóchal apukája is kis híján így hagyja ott a fogát. Viszont ennek a fajnak van még egy hihetetlenül egyedi tulajdonsága.
A tudósokat sokáig zavarba ejtette az a tény, hogy sosem fogtak ki hím horgászhalat. Ehhez társult még az furcsaság, hogy valamennyi nőstény horgászhal testén valamiféle parazitára hasonlító kinövést találtak. Csak sokára fedezték fel, hogy ez a dudor a hím hal maradványa.
A hím olyan fejletlen, hogy ha nem talál rövid úton egy nőstényt, amelyre ráakaszkodhat, akkor elpusztul, mert önállóan még táplálkozni se képes. Az egyedüli funkciója a megtermékenyítés, ha úgy tetszik, ez a férfi princípiuma beteljesítése. Ennek megfelelően az egyedüli fejlett testrésze a szagló-, és néhány faj esetében a látószerve, mert ezekkel találja meg a nőstényt. Amennyiben sikerül összetalálkozniuk életük párjával, fogukat az asszony oldalába meresztik és többé nem engedik el. Innentől gyors átalakulásba kezdenek és "összenőnek" a nősténnyel. A két egyed lassan egybeolvad, és a hímből nem marad több, mint egy púp a nőstény oldalán. Amikor a nőstény petéi megtermékenyíthetők lesznek, a hím spermiumai összeforrnak velük.

2021-es naptár
Szókratész
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/