jggrz képe a Pixabay -en.

 A méhek zseniális húzása lódarazsak ellen

 Nem a méhatkák, nem is a növényvédő szerek okozzák a legtöbb bajt, és nem a kaptárösszeomlás vagy épp a mostanában a méheket világszerte fenyegető számos más veszély egyike, hanem lódarazsak támadják őket– ezek a rovarok vöröslő szemű óriásoknak tűnnek a kis méhek mellett. Egyenként, alig szempillantásnyi idő alatt vadásszák le a levegőből a méheket, és repülnek is tovább áldozatukkal, amelyet aztán szétosztanak saját falánk lárváik között.

Egy-egy mézelő méh önmagában nem ellenfele az európai lódarázsnak. A négy centiméter testhosszú darázs erős rágóival könnyen darabokra aprítja a kisebb rovarokat.

Kép:ng.hu

 A méhek intelligenciájáról már sokat olvashattunk. A szükség úgy hozta , hogy tenniük kellett valamit. Éppen ezért védelmi rendszert alakítottak ki néhány nap alatt.. Az őrszemek eleven szőnyeget alkottak a fészek bejáratánál. Ha egy lódarázs túl közelre merészkedett, néhány védő ráugrott, és útját állta. Aztán még többen repültek rá, és a földre kényszerítették. 

A fotós Németországban, Langenben él; az ő kertjében laknak a méhek.

 A mézelő méheknek van egy okos kis trükkjük: olyan gyorsan mozgatják a szárnyizmaikat, hogy a toruk (azaz a testük középső szakasza) kis mennyiségű hőtöbbletet sugároz. Ha tucatnál is több méh rúgja be a motort egyszerre, jelentősen képesek emelni a környezetük hőmérsékletét. Ezek a méhek például elevenen megsütötték az őket megtámadó lódarazsakat.

A hőcsapda hatékony fegyver, de a méhekre is veszélyes lehet. Néha a labdában legbelül lévő méhek is elpusztulnak a lódarázzsal együtt – feláldozzák magukat a család védelmében.

Forrás: ng.hu