Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A méhek zseniális húzása lódarazsak ellen

jggrz képe a Pixabay -en.

 A méhek zseniális húzása lódarazsak ellen

 Nem a méhatkák, nem is a növényvédő szerek okozzák a legtöbb bajt, és nem a kaptárösszeomlás vagy épp a mostanában a méheket világszerte fenyegető számos más veszély egyike, hanem lódarazsak támadják őket– ezek a rovarok vöröslő szemű óriásoknak tűnnek a kis méhek mellett. Egyenként, alig szempillantásnyi idő alatt vadásszák le a levegőből a méheket, és repülnek is tovább áldozatukkal, amelyet aztán szétosztanak saját falánk lárváik között.

Egy-egy mézelő méh önmagában nem ellenfele az európai lódarázsnak. A négy centiméter testhosszú darázs erős rágóival könnyen darabokra aprítja a kisebb rovarokat.

Kép:ng.hu

 A méhek intelligenciájáról már sokat olvashattunk. A szükség úgy hozta , hogy tenniük kellett valamit. Éppen ezért védelmi rendszert alakítottak ki néhány nap alatt.. Az őrszemek eleven szőnyeget alkottak a fészek bejáratánál. Ha egy lódarázs túl közelre merészkedett, néhány védő ráugrott, és útját állta. Aztán még többen repültek rá, és a földre kényszerítették. 

A fotós Németországban, Langenben él; az ő kertjében laknak a méhek.

 A mézelő méheknek van egy okos kis trükkjük: olyan gyorsan mozgatják a szárnyizmaikat, hogy a toruk (azaz a testük középső szakasza) kis mennyiségű hőtöbbletet sugároz. Ha tucatnál is több méh rúgja be a motort egyszerre, jelentősen képesek emelni a környezetük hőmérsékletét. Ezek a méhek például elevenen megsütötték az őket megtámadó lódarazsakat.

A hőcsapda hatékony fegyver, de a méhekre is veszélyes lehet. Néha a labdában legbelül lévő méhek is elpusztulnak a lódarázzsal együtt – feláldozzák magukat a család védelmében.

Forrás: ng.hu

Szeretném, ha vadalmafa lennék!
Kismajom az óvodában
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/