Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Afrika népei: A maszájok

Kép: egyptiangeograph.com

 Afrika népei: A maszájok

 A maszáj ... az a nemzet, amely Kenyában és Tanzániában él, különösen a Turkana-tó határán, a Vörös-tenger közelében. Egy millió lakosa van, hatalmas területeken élnek, szarvasmarhákat legeltetnek és továbbra is ugyanúgy telnek a napjaik, mint őseiknek évszázadokkal ezelőtt.

Ők őrzik mindazt amit örököltek, és ami hozzájuk tartozik. Ők képesek túlélni a "Nagy Barázda" durva környezetében és robusztus természetében, mindig óriási távolságra utaznak, zöld állományokat és vízforrásokat keresve állományaik számára, miközben zsiráfokról és más vadállatokról gondoskodnak. Annak ellenére, hogy viszonylag kis népességű csoport, talán az egyik legismertebb etnikum Kelet-Afrikában, a megmaradt félnomád életmódjuk, a feltűnő öltözékük, szokásaik , valamint a lakóhelyük nemzeti parkokhoz való közelsége miatt.

A mítosz szerint az istennek először három fia volt, mindegyiknek ajándékot adott: az első kapott egy nyilat a vadászathoz, a második fia a gazdálkodásához egy lapátot, és egy botot a tehenek legeltetéséhez a harmadik fiú. Ez az utolsó fiú állítólag a maszáj nemzet atyja.

Ők voltak azok akik nem engedelmeskedtek a brit gyarmatosításnak , abban az időszakban (1904–1913), tehát sok csatában harcoltak, a leghíresebb a „nevash-tói csata" amely egyenlőtlen küzdelem volt, hiszen lándzsáikkal szembeszálltak a brit hadsereggel. Akkor több mint 3000 emberüket ölték meg, miközben alig egy brit katona ha meghalt.

Kép: egyptiangeograph.com

 A törzs vezetője mindig filc kalapot vagy fekete strucc toll maszkot hord bátorságának és hatalmának bizonyítékaként. Míg a nők nyakuk körül gyöngyökből készült nyakláncot viselnek. Mindig borotválják a fejüket, perforálják a fülüket és mindig mezítlábasok.A nők öltözeteikben és ékszereikben az élénk színeket kedvelik.  Karjukat fémspirál díszíti. Az asszonyok feladata a gyermeknevelés, a szállásépítés és az élelemgyűjtés. Fő színekkel díszítik sötét testüket. Mindegyik egyén különböző színeket kap, életkorának és társadalmi rangjának megfelelően, amelyet a birtokában levő tehénszám alapján becsülnek meg.

Kép: wikipédia

  Léteztek olyan elméletek, miszerint nem is Szudán, hanem Egyiptom lenne a maszájok ősi területe, s Szudán csak egy köztes állomás volt a nép vándorlásának történetében, ahová még az ókorban vándorolhattak ki. Az elméletek az eszközeiket próbálták rokonítani az Egyiptomban használt tárgyakkal. A genetikai kutatások azóta cáfolták az egyiptomi származás lehetőségét (illetve más, legendákra épülő hipotéziseket), s kimutatták, hogy a maszájok valóban a Nílus dél-szudáni folyásterületén élő népekkel rokonok. A 19. században éhínség és betegségek tizedelték őket. A keresztény maszaik szerint ők a bibliai Júda egyik törzse.

Kép: egyptiangeograph.com

 A maszájok olyan táborokban élnek, amelyek 10, 20 sátorból állnak. A sátrak bőrből, sárból és szalmából készülnek, kizárólag házaspárok számára és általában tüskés fákkal vastagon körülveszik a családokat, a szarvasmarhákat, hogy megakadályozzák a ragadozók támadását, és megakadályozzák más törzsek kémkedését. Ablak nincs, kivéve egy nyílást, amely fényt és szellőzést tesz lehetővé. A sátor két helyiségből áll.

Kép: egyptiangeograph.com

 A maszájok évszázadok óta számos változással szembesültek, különös tekintettel az emberi fejlődéssel és ennek a termékeny szavanna mezőkre gyakorolt ​​hatására, ám ők soha nem engedték, hogy bármiben befolyásolja hagyományaikat. Sohasem keveredtek más népekkel és szigorúan megőrizték törzsi-katonai szervezetüket. Egykoron harcias néptörzs voltak, akik rettegésben tartották a szomszédos törzseket. Amikor az arab rabszolga-kereskedők egyre mélyebben hatoltak Afrika belsejébe, köztük az a szólás járta: "csak maszájjal, oroszlánnal és elefánttal ne találkozzunk!"

Kép: egyptiangeograph.com

 A férfiak magas növésűek és büszke emberek. Öltözetük sokszor egyetlen színes vászon, hajukat birkafaggyúval és vörös agyaggal frizurába gyúrják. Lenézik a földművelést és tabu tiltja náluk, hogy "átdöfjék", felássák, megműveljék a föld testét. Halottaikat is a szabad ég alatt hagyják a dögevők prédájául. 

A szarvasmarha áll a létfenntartásuk és szokásaik középpontjában. Dárdával vagy nyíllal megkarcolják a tehenek nyaki ütőerét, s a kibuggyanó vért tehéntejjel keverik. Ez a táplálékuk része. További ételeik túróból, sajtból, vad gyümölcsökből állnak. Húst ritkán esznek. A férfiak feladata az állatok legeltetése, a vízszükségletük biztosítása, a ragadozók elleni védelme és egyben a törzs védelme. Csak addig maradnak egy helyen, míg állataiknak megfelelő legelőt találnak. A szarvasmarhákon kívül néhány kecskét, juhot és szamarat tartanak. Utóbbiakat a vándorláshoz szükséges hurcolkodáshoz. Egyszerű szállásaik összhangban vannak a környezettel. Hajlékony, vékony botokból épülnek fel a kunyhóik, amelyet agyaggal betapasztják a záporok elleni védelmül. 

A fiúk 14-15 éves koruk körül válnak moránná, vagyis harcossá, ekkor szertartásosan körülmetélik őket, majd saját állattartó tábort építenek maguknak, ahol egyedül élnek akár több évet is, mielőtt visszatérnének a többiekhez, hogy megnősüljenek.

maszai férfiak numbatáncuk közben

Forrás:  egyptiangeograph.com, wikipédia

Vörös listára kerültek a világ legnagyobb gyíkjai ...
10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/