Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mary River teknős: a bolygó egyik legszembetűnőbb lénye, és egyben a legveszélyeztetettebb

 Mary River teknős: a bolygó legszembetűnőbb lénye és egyben a legveszélyeztetettebb

 A Mary River-i teknős rejtőszíne talán a legprofibb az állatvilágban: igazi növénytermesztő páncélja van.

A 40 cm hosszú teknős, amely csakis  Queenslandben található a Mary folyóban  él.  A londoni zoológiai társaság (ZSL) által összeállított  legsebezhetőbb hüllőfajok új listáján szerepel.

A teknős, punk megjelenése miatt -ami  függőleges algaszálakból származik,s  amelyek a testén is növekednek -  igencsak népszerűvé vált.  Az 1960-as és 1970-es években a Mary River teknőst háziállatként tartották Ausztráliában.  Évente körülbelül 15 000-et küldtek üzletbe legalább 10 éven át folyamatosan. Eredetileg "penny teknős" vagy "pet shop teknős" néven ismerték őket .

A kloákájában levő kopoltyúszerű szervek - a hüllők kiválasztására és párosítására szolgáló nyílás - lehetővé teszik víz alatti tartózkodását akár három napig is. Mégsem rejtőzhetett el azoktól az teknősbegyűjtőktől, akik a fészkeket az 1960-as és 1970-es években kifosztották. 

A hím Mary River teknősöknek egyedülálló tulajdonságú farka van.. Úgy használja a farkát , mintha  vezérlő és  meghajtó lenne, akárcsak a cápák. Egyetlen másik teknősfaj sem fejlesztett ki ilyen mozgásmódot evolúciója során . Különlegessége az alsó állkapocs alatt lévő rendkívül hosszú horgonyszálak. A Mary River teknős az egyik legkisebb fejű a teknősök körében, de övé a faj legnagyobb hátsó lába, melyeknek köszönhetően viszonylag gyors.

A Dió Magazin elnyerte a Mutass jó példát! kampány...
Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 18. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/