Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Márványkatedrális, Chile

 A Márványkatedrális, Chile

 Argentína és Chile határán nyújtózik a legmélyebb dél-amerikai tó, a General Carrera. Partjainál közvetlenül az Andok fekszik, a tó pedig az évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát mintha összehajtogatták volna a természeti erők. Így alakult ki Patagónia egyik leglenyűgözőbb látványossága a Márványkatedrális barlangrendszer. Az összefüggő márvány barlangrendszert évezredek alatt formálta a föld, a víz, a szél ereje. Ma a bolygónk egyik leglenyűgözőbb pontja.

Becslések szerint 50 milliárd tonna 94%-os kalcium-karbonátból áll. Az európaiak a barlangok szépségét több mint száz éve fedezték fel, de a Teheulche nomád törzs "az erős emberek" már ezer éve ismerték.

A katedrálisról egyetlen barlangként szoktak beszélni, azonban három formációból épül fel. Az egyik legnagyobb az El Catedral, azaz a székesegyház, vagy katedrális, a két kisebb képződmény a La Capilla vagyis a kápolna, és a La Cueva azaz barlang néven ismert.

A barlangok egy egységes komplexumot alkotnak a Carrera-tóval, amely azúrkék vízzel tölti ki a barlangokat, és sajátos, mesebeli kinézetet ad nekik. A barlangok márványfalai színesek, és a nap folyamán a napsütés hatására különböző színekben pompáznak. Talán ezért is varázslatos.

Sajnos a chilei kormány mit sem ad a környezetvédelemre, és olyan építési projektek engedélyezését tervezi, amelyek a tóba szennyező anyagokat juttathatnak. A barlangban nagyon nehéz pontos képeket készíteni a tó hullámzása miatt, de a coloradói Linde Waidhofer természetfotós mégis megpróbálta, a végeredményt pedig a Blue Light a "barlangkatedrálisról" szóló című albumban tette közzé. Képeivel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a márványkatedrálishoz hasonló természeti kincseket meg kell óvni.

Az elefántok képesek megismerni az emberi nyelveke...
Legek az állatvilágban - a gepárd

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 21. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/