Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Márványkatedrális, Chile

 A Márványkatedrális, Chile

 Argentína és Chile határán nyújtózik a legmélyebb dél-amerikai tó, a General Carrera. Partjainál közvetlenül az Andok fekszik, a tó pedig az évezredek alatt utat tört magának a hatalmas hegybe, melynek mészkő talapzatát mintha összehajtogatták volna a természeti erők. Így alakult ki Patagónia egyik leglenyűgözőbb látványossága a Márványkatedrális barlangrendszer. Az összefüggő márvány barlangrendszert évezredek alatt formálta a föld, a víz, a szél ereje. Ma a bolygónk egyik leglenyűgözőbb pontja.

Becslések szerint 50 milliárd tonna 94%-os kalcium-karbonátból áll. Az európaiak a barlangok szépségét több mint száz éve fedezték fel, de a Teheulche nomád törzs "az erős emberek" már ezer éve ismerték.

A katedrálisról egyetlen barlangként szoktak beszélni, azonban három formációból épül fel. Az egyik legnagyobb az El Catedral, azaz a székesegyház, vagy katedrális, a két kisebb képződmény a La Capilla vagyis a kápolna, és a La Cueva azaz barlang néven ismert.

A barlangok egy egységes komplexumot alkotnak a Carrera-tóval, amely azúrkék vízzel tölti ki a barlangokat, és sajátos, mesebeli kinézetet ad nekik. A barlangok márványfalai színesek, és a nap folyamán a napsütés hatására különböző színekben pompáznak. Talán ezért is varázslatos.

Sajnos a chilei kormány mit sem ad a környezetvédelemre, és olyan építési projektek engedélyezését tervezi, amelyek a tóba szennyező anyagokat juttathatnak. A barlangban nagyon nehéz pontos képeket készíteni a tó hullámzása miatt, de a coloradói Linde Waidhofer természetfotós mégis megpróbálta, a végeredményt pedig a Blue Light a "barlangkatedrálisról" szóló című albumban tette közzé. Képeivel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a márványkatedrálishoz hasonló természeti kincseket meg kell óvni.

Időjós
Az óriás koraidenevér (Nyctalus lasiopterus)

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. február 19. szerda

Captcha kép