Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Mars

 A Mars

 A Mars a Naptól számított negyedik bolygó. A római hadistenről nevezték el, mivel a színe vérvörös. Két kis holdja van, a Phobos és a Deimos. Mindkettő kicsi és szabálytalan alakú, valószínűleg befogott kisbolygók.

A Mars kisméretű, a Földhöz sok szempontból hasonlító bolygó, amelynek elsősorban 24 órás napjai, évszakváltozásai és sarki hósapkái emlékeztetnek a Földre. Van azonban néhány fontos különbség is : hőmérséklete csak ritkán emelkedik a fagypont fölé, légköre igen ritka és csak alig tartalmaz oxigént. A felszínét borító vörös sivatagok miatt gyakran Vörös Bolygónak is nevezik.

Mivel a Mars fele akkora átmérőjű, mint a Föld, ezért felszíne negyede, a tömege kb. nyolcada a Földének. A Mars légköre nagyon ritka: a felszíni légnyomás mindössze 7,5 millibar szemben a földi 1013 millibarral. A légkörének 95%-a szén-dioxid, 3% -a nitrogén, 1,6%-a argon és nyomokban van oxigén és víz.

A Mars felszíne két jelentősen különböző részre tagolódik. Az északi sík vidéken lávafolyások találhatóak, míg a déli részen felföldek ősi becsapódások nyomaival. Földi távcsövekkel nézve a Mars szintén két részre tagolható, amelyek albedója (fényvisszaverő képessége) különböző.

A világosabb területeken vörös vasoxidban gazdag por és homok található.

A Marsnak jégsapkája van a pólusokon, amely fagyott vizet és szén-dioxidot tartalmaz. Az Olympus Mons, a már nem működő pajzsvulkán, a 27 km-es magasságával a Naprendszer legmagasabb hegye. (A Földön a háromszor akkora gravitáció miatt nem lehet ekkora hegy.) Az Olympus Mons a Tharsis-régióban található, amelyen még több nagy kialudt vulkán is van. A Marson van a naprendszer legnagyobb kanyonrendszere, a Valles Marineris is, mely 4000 km hosszú és 7 km mély.

A Marsot oppozíció idején, illetve környékén, amikor egy jól felismerhető narancsvörös színű csillagra emlékeztet, könnyen felkereshetjük szabad szemmel is. Látcsővel szemlélve kis korongnak látszik, kisebb távcsővel azonban a sarki sapkái és legnagyobb sötét felszíni alakzatai is jól felismerhetők.

A Mars minden két év és két hónap elteltével oppozícióban áll a Földdel, de erősen elliptikus pályája miatt, az egyes oppozíciós távolságok különbözők. A 15-17 évenként bekövetkező szoros vagy nagy oppozíciók idején látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek.

Forrás: babszerabab.lapunk.hu

A Mars / Kép: wallhere.com
Becsengetés
Környezetükbe beolvadó növények

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 06. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/