Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Mars

 A Mars

 A Mars a Naptól számított negyedik bolygó. A római hadistenről nevezték el, mivel a színe vérvörös. Két kis holdja van, a Phobos és a Deimos. Mindkettő kicsi és szabálytalan alakú, valószínűleg befogott kisbolygók.

A Mars kisméretű, a Földhöz sok szempontból hasonlító bolygó, amelynek elsősorban 24 órás napjai, évszakváltozásai és sarki hósapkái emlékeztetnek a Földre. Van azonban néhány fontos különbség is : hőmérséklete csak ritkán emelkedik a fagypont fölé, légköre igen ritka és csak alig tartalmaz oxigént. A felszínét borító vörös sivatagok miatt gyakran Vörös Bolygónak is nevezik.

Mivel a Mars fele akkora átmérőjű, mint a Föld, ezért felszíne negyede, a tömege kb. nyolcada a Földének. A Mars légköre nagyon ritka: a felszíni légnyomás mindössze 7,5 millibar szemben a földi 1013 millibarral. A légkörének 95%-a szén-dioxid, 3% -a nitrogén, 1,6%-a argon és nyomokban van oxigén és víz.

A Mars felszíne két jelentősen különböző részre tagolódik. Az északi sík vidéken lávafolyások találhatóak, míg a déli részen felföldek ősi becsapódások nyomaival. Földi távcsövekkel nézve a Mars szintén két részre tagolható, amelyek albedója (fényvisszaverő képessége) különböző.

A világosabb területeken vörös vasoxidban gazdag por és homok található.

A Marsnak jégsapkája van a pólusokon, amely fagyott vizet és szén-dioxidot tartalmaz. Az Olympus Mons, a már nem működő pajzsvulkán, a 27 km-es magasságával a Naprendszer legmagasabb hegye. (A Földön a háromszor akkora gravitáció miatt nem lehet ekkora hegy.) Az Olympus Mons a Tharsis-régióban található, amelyen még több nagy kialudt vulkán is van. A Marson van a naprendszer legnagyobb kanyonrendszere, a Valles Marineris is, mely 4000 km hosszú és 7 km mély.

A Marsot oppozíció idején, illetve környékén, amikor egy jól felismerhető narancsvörös színű csillagra emlékeztet, könnyen felkereshetjük szabad szemmel is. Látcsővel szemlélve kis korongnak látszik, kisebb távcsővel azonban a sarki sapkái és legnagyobb sötét felszíni alakzatai is jól felismerhetők.

A Mars minden két év és két hónap elteltével oppozícióban áll a Földdel, de erősen elliptikus pályája miatt, az egyes oppozíciós távolságok különbözők. A 15-17 évenként bekövetkező szoros vagy nagy oppozíciók idején látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek.

Forrás: babszerabab.lapunk.hu

A Mars / Kép: wallhere.com
A Ős meséje: A színlátás
Tóthárpád Ferenc - A szél és a hóember
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/