Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A madárijesztő

Titi Hajnalka: A madárijesztő 

Volt egyszer, hol nem volt, valahol Zöld erdő határán egy gyönyörű búzamező. Csodálatos kövér szemű búzakalászok teremtek itt, a madarak szívesen jártak ide csemegézni. A föld alatti üregekben boldog nyuszi családok éltek, hiszen volt itt mit rágcsálni majdhogynem egész évben! Arrább cseresznyefák sorakoztak, a cseresznyeszemek csak úgy piroslottak az egészséges zöld levelek között. A madarak még a kövér búzaszemeknél is jobban szerették ezeket a piros csemegéket. Ám az emberek nem igazán örültek neki, ezért mindent megtettek, hogy elijesszék őket, s fura szerzeteket állítottak a fák közzé.

Mici, a sárgarigó bizalmatlanul figyelte a betolakodót. Olyan ijesztő volt, nem is merte megközelíteni a fákat.

-Mitől félsz Mici?- kérdezte nevetve tőle Feri nyúl- Hiszen nem is mozog!

-Teljesen úgy néz ki, mint az ember!- felelte Mici bosszúsan- Mi van, ha mégis megmozdul?

-Attól ne félj!- unszolta tovább Sanyi nyuszi- Ez reggel óta úgy áll, mint a cövek!

-Márpedig én akkor sem fogok a közelébe menni!

-Akkor ma nem is csemegézel!- nevette ki a két nyúl.

-Talán ti odamertek menni?- fordult most a nyulak felé- Mert a szátok mindig nagy, de egyikőtöket sem láttam a közelébe menni!

-Márpedig mi nagyon bátrak vagyunk!- húzta ki magát Feri nyuszi- És korán kelők! Mire te felébredsz, mi már rég kitömjük a hasunkat!

-Ti nyulak bátrak?- nevetett most a sárgarigó- Az egész világ tudja, hogy az nektek nagyon híján levő dolog! Hiszen minden apró nesztől megijedtek és elfuttok!

-Ugyan már, ezek rosszindulatú pletykák!- húzta ki most magát Sanyi nyúl- Nem is értem, hogy találhatnak ki ilyet?!

Mici, a sárgarigó erre új ötlettel állt elő:

-Bizonyítsátok be !- mondta.

-Tessék?- nézett össze meglepetten a két nyúl.

-Én nem hiszek nektek, csak ha bebizonyítjátok- folytatta Mici.

Feri és Sanyi , gombóccal a torkukban ugyan, de beleegyeztek.

- Hát jó!- felelték.

A két nyuszi összeszedte az összes bátorságát, de hamar fel kellett ismerniük, hogy nem igazán van nekik abból, mert mire indulniuk kellett remegett gyomruk, lábuk, mindenük. Valahogy mégis sikerült közelebb merészkedjenek a madárijesztőhöz, ami szerencsétlenségükre, már alapból olyan ferdén állt, csak egy hajszálon múlt, hogy el ne boruljon. Amikor a lábához értek, Sanyi nyuszi gondolta az ujjával megpöcköli kicsit, hogy lássák, tényleg nem veszélyes- e a fura szerzet? Hát amint hozzáért a madárijesztő hatalmas dérrel- dúrral elborult, majdnem egyenesen a nyakukba! A két nyuszi úgy megijedt, úgy futottak szerte széjjel, hogy még a lábuk sem érte a földet! Még az irányt sem tudták merre tartanak. Az a szerencse, hogy mindenfele találni bejáratot az üregeikbe, így tudattalanul is hazataláltak. Egy teljes hétig ki sem mertek jönni! Egy biztos: ezek után jól meggondolják mivel is fognak dicsekedni!

Mici, a sárgarigó életében nem nevetett ilyen jót, még a hátára kellett feküdjön a nagy nevetés közben, de úgy sem bírta abba hagyni! Amikor azonban az éhség megcsiklandozta az apró begyét, mindjárt lecsillapodott, s már bátran repült a cseresznyefák lombjaiba, édes, mézes cseresznyeszemeket csemegézni.

Szent Mihály barlang, Gibraltár
December barátja
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 18. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/