Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A madarak szeme

Kép: pexels.com

A madarak szeme 

 Alkotására és teljesítőképességére nézve is legmagasabb fejlettségű a madarak érzékszervei közül a szem. Majdnem minden madárfaj szeme fejének oldalsó részén van, csak a baglyoké irányul előre. Csak kevéssé mozgékonyak ugyan, de ezt a hátrányt a fej és nyak mozgékonysága gazdagon pótolja.

A szemhéj is igen mozgékony. A madarak két rendes szemhéjához még egy harmadik csatlakozik, a pislogóhártya (membrana nictitans), mely a belső szemszögletben levő kötőszöveti redő; sajátságos izomkészülékkel a szemre húzható és ilyenkor oly vékony, hogy mint valami gyenge, átlátszó fátyol fedi a pupillát, vagyis a szembogarat. A madárszem szélén többnyire védő szempillát visel különbözőképpen fejlett tollak képében.A madarak szemgolyója igen nagy és többnyire a kisebb madaraké aránylag nagyobb, mint a nagyoké. Alakja rendesen nem gömbölyű, sőt inkább egészen sajátságos. Bizonyos mértékben három egymásután következő szakaszból áll: egy előre irányuló, kisebb és egy hátsó, nagyobb gömbszeletből, amelyeket egy csonka kúpalakú, közepén gyakran gyengén befűzött s igen különböző hosszúságú összekötő darab kapcsol össze. 

Ez a különös alak a legésszerűbb módon teszi lehetségessé a tér- és súlymegtakarítást. Minél nagyobb a gömbölyded szem, annál terjedelmesebb a recehártyára vetett kép, s így annál élesebb a látás. Azonban csak a szem tulajdonképpeni háttere számít igazán e tekintetben, ellenben a recehártya inkább elől lévő, oldalsó részei majdnem fölöslegesek és a nélkül, hogy a szem teljesítőképessége sokban csökkenne, köröskörül hiányozhatnak is. Tényleg így is van a madárszemnél: tehát majdnem éppen annyit ér, mint a hasonló hosszúságú, de teljesen gömbalakú, vagyis sokkal nagyobb súlyú szem.

Forrás: arcanum.hu

A három fenyőfa
10 éves kislány mászta meg az El Capitan- t
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/