Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Szakértők becslése szerint, a levegő egy tornádó törzsében, óránként több mint 800 kilométeres sebességgel örvénylik

 Szakértők becslése szerint, a levegő egy tornádó törzsében, óránként több mint 800 kilométeres sebességgel örvénylik

 A tornádók a világ leggyorsabb szelei. Több mint 500 kilométeres óránkénti sebességükkel mindent tipornak, ami az útjukba kerül, pusztító nyomot hagyva maguk után.

 A legtöbbjük az Egyesült Államokon söpör végig , mivel itt évente körülbelül 100 000 heves zivatar tombol. Körülbelül 1200 kavargó tornádó képződik belőlük. A főszezon márciusban, áprilisban és májusban van. Ebben az időben, ideális feltételek adódnak, ezeknek a szuper zivataroknak a kialakulásához.

Elsősorban Texas, Oklahoma, Kansas és Nebraska államokat veszélyeztetik rendkívül a tornádók. De rendszeresen tornádók tombolnak Németországban, Angliában, Olaszországban, Kelet-Európában és Argentínában is. Ha Németország az USA szövetségi állama lenne, akkor legalább a 10. helyen állna, a ciklonok gyakoriságát tekintve.

A meteorológusok sem hitték el, amikor 1999. május 3-án Oklahomában, több mint 70-en tornádó tombolt, egyetlen forró napon . Újra és újra hatalmas, forgó légtömlőt jelzett a radarrendszerük, amelyeknek igyekeztek lemérni a sebességét. Mert a nagy sebesség az, ami a tornádókat gyilkos szelekké változtatja. Sokáig azt hitték az emberek, hogy a házak felrobbannak a gyors nyomásingadozások következtében, amikor feltámad a szél.

A Bridge Creek- nél végre sikerült egy mérés, de amit a Doppler-radar mutatott erre a tornádótörzsre, az még az abszolút szakértőket is meglepte: 510 kilométer per óra! Ez a Földön valaha mért leggyorsabb szélsebesség.

Amikor a levegő ilyen erőszakosan száguld, abszolút káosz uralkodik. A talajra gyakorolt hatás, egy atombomba nyomáshullámának felel meg. Ha a sebesség megduplázódik, a nyomás megnégyszereződik! A tömör faházak az alapjaikról leszakadhatnak, az aszfalt az utcáról felrepül, buszok, kitépett fák, faházak kavarognak a levegőben.

Ilyen nagy sebességnél, még a szétrepülő apró törmelék is halálos lövedékekké válhat. Egy szívószál átfúrhatja az ember torkát! Szakértők becslése szerint a levegő egy tornádó törzsében óránként több mint 800 kilométeres sebességgel örvénylik. 

A sebességek Doppler radarral mérhetők, ehhez azonban a mérőcsapatnak a tornádó közelébe kell kerülnie, ami bármely pillanatban irányt változtathat, kiszámíthatatlanul. 

Mérgező állatok: A fekete özvegy
2019-es újítások: Egy drón, amely belefér egy kato...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/