Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A levantei vipera ( Vipera lebetina )

Kép: zoofirma.ru

 A levantei vipera ( Vipera lebetina )

A levantei vipera Délnyugat-Ázsia nagy részét lakja, valamint néhány kükládi szigeten is előfordul. Többnyire nyári szárazságban, meleg és forró klímán fordul elő. Azonban, az állatok nyirkos és hűvös mikroklímájú helyet keresnek. Megfigyelések szerint a levantei vipera előnyben részesíti az olyan lakóhelyeket, amelyek közel vannak a vízhez mint az Égei- szigetek, valamint Dél- és Észak-Törökország.

A Viperanem két csoportba tagolható, a kis „európai" viperák és a „keleti" viperák ugyanarra a törzsre vezethetőek vissza. Az ősi forma főtörzse egyenesen vagy közvetlenül a „keleti" viperákhoz vezet, míg az eredetibb „európai" viperák korán leágaztak róla.

Ez a kígyó "gyurza" néven ismert a Kaukázusban és Közép-Ázsiában. Más országokban  keleti vagy levantei vipera néven ismert. Különösen nem fél az emberektől, ezért nem kerüli el a megművelt területeket, az öntözőcsatornák partját, a gyümölcsösöket és a szőlőültetvényeket, és be tud mászni a falvak szélén lévő nem lakó- vagy lakóhelyiségekbe is.

Különböző csendes, eldugott helyek szolgálnak menedékhelyeként - rágcsálók és más közepes méretű emlősök barlangjai, hasadékok a sziklákban, vízfolyások a folyó szikláiban vagy kövekből készült kerítések. Meglehetősen mozgékony, a hegylejtőkön élő egyedek a leginkább fogékonyak az évszakos vándorlásra. Sziklarepedésekben nagy csoportokban hibernálnak az év hideg időszakában.

Nyári vándorlása a hőmérsékleti viszonyokkal függ össze.  Augusztusban - még lejjebb, a víztározókig merészkednek, ahol szomjukat és étvágyukat csillapítják, vadászva az öntözőhelyre érkező madarakra. A felnőtt kígyók menüjében apró emlősök (szürke hörcsögök, lepkék, házi egerek) szerepelnek.

A szőlőskertekben élő kígyók taktikája némileg eltér. Ősszel az itt élő kígyó a szőlőbokorra mászik és elrejtőzik, egy érett bogyócsomó közzé bújva. A szőlőbogyókért érkező verebekre vár itt türelemmel. Amikor megérkezik a gyanutlan áldozat,  villámgyorsan megragadja a madarat, és ettől kezdve nem engedi ki a szájából, hogy az áldozat el ne meneküljön, és ne kelljen utána a földre másznia. 1 perc múlva a méreg megbénítja a madarat, és a kígyó lenyeli, majd újrakezdi a lesbenállást, várva a következő gondatlan áldozatra.

Lakhelye legnagyobb részén élő kölyköket szül, Közép-Ázsiába-i egyedei pedig tojnak. Inkubációs periódusuk legfeljebb 40 nap. A petesejteket vékony, áttetsző héj borítja, az embriók meglehetősen fejlettek. Vékony héjra van szükség, hogy a felnőtt újszülöttek könnyebben kijöhessenek és elegendő mennyiségű oxigént kapjanak. 

A levantei vipera megjelenése - vastag és rövid teste - megtéveszthet egy tudatlan embert, aki azt feltételezheti, hogy lassú és ügyetlen. Valójában pedig nagyon ügyes és intelligens lény: tökéletesen felmászik az ágakra, a földön gyors és váratlan ugrásokra képes, ha veszélyt lát, gyorsan elkúszik és elrejtőzik. Amint fenyegető akadály jön létre számára, hangosan és fenyegetően sziszegni kezd, majd egész testével villámgyorsan támad az ellenség felé.

A levantei vipera mérge olyan enzimeket tartalmaz, amelyek képesek elpusztítani a vörösvérsejteket és az erek falait, a vér koagulálódását ( alvadását)  okozva.

Született egy kis tapír
A tapír életmódja
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/