Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A lengyel falu, ahol 10 évig csak lányok születtek

A lengyel falu, ahol 10 évig csak lányok születtek

 A lengyel falu, ahol 10 évig csak lányok születtek

Miejsce Odrzansckie falu

 Egy apró lengyel falu került az elmúlt két hétben a nemzetközi médiafigyelem középpontjába. A New York Times „ furcsa népességrendellenességnek" nevezi azt a tényt, hogy ebben a faluban közel 10 év alatt csak lány csecsemők születtek, egészen pontosan 12 fő.

A térség polgármesterét idézik a cikkben, aki szerint a genetikusok tudományos érdeklődése vezetett ehhez a különleges figyelemhez. Még ad néhány tudománytalan tanácsot is a leendő szülőknek, kezdve az anyák étrendjének megváltoztatásától, a fejsze nászágy alatti tartásáig.

Vajon valóban olyan egyedülálló dologgal állunk- e szemben?

Valószínűségszámítások szerint 4000: 1- hez az esélye annak, hogy 12 lány szülessen egymás után a falucskában. A GeoNames online adatbázisban a világ összes olyan városának az adatai ott vannak, amelyeknek a lakossága több, mint 500 fő, mely szerint 200 ezer hasonló város van a bolygónkon. Ennek alapján körülbelül 50 város van a világon, ahol 12 lány született egymás után, és legalább 50 másik ahol 12 egymást követő fiú jött a világra.

Tehát, bár a Miejsce Odrzansckie faluban történt eset furcsa és egyedi eseménynek tűnik, valójában valószínűleg mintegy 99 másik hely van a világon, ahol jelenleg hasonló történik. Mivel ez egy nagyon kicsi falu, mindössze 272 fős, a születési arány évente nem haladja meg az 1- et. A 10 év alatt így jöhetett létre a 12 lányos „ sorozat".

Forrás: theconversation.com

Worms város , Németország
Legek az állatvilágban - a lajhár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/