Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A lengyel falu, ahol 10 évig csak lányok születtek

A lengyel falu, ahol 10 évig csak lányok születtek

 A lengyel falu, ahol 10 évig csak lányok születtek

Miejsce Odrzansckie falu

 Egy apró lengyel falu került az elmúlt két hétben a nemzetközi médiafigyelem középpontjába. A New York Times „ furcsa népességrendellenességnek" nevezi azt a tényt, hogy ebben a faluban közel 10 év alatt csak lány csecsemők születtek, egészen pontosan 12 fő.

A térség polgármesterét idézik a cikkben, aki szerint a genetikusok tudományos érdeklődése vezetett ehhez a különleges figyelemhez. Még ad néhány tudománytalan tanácsot is a leendő szülőknek, kezdve az anyák étrendjének megváltoztatásától, a fejsze nászágy alatti tartásáig.

Vajon valóban olyan egyedülálló dologgal állunk- e szemben?

Valószínűségszámítások szerint 4000: 1- hez az esélye annak, hogy 12 lány szülessen egymás után a falucskában. A GeoNames online adatbázisban a világ összes olyan városának az adatai ott vannak, amelyeknek a lakossága több, mint 500 fő, mely szerint 200 ezer hasonló város van a bolygónkon. Ennek alapján körülbelül 50 város van a világon, ahol 12 lány született egymás után, és legalább 50 másik ahol 12 egymást követő fiú jött a világra.

Tehát, bár a Miejsce Odrzansckie faluban történt eset furcsa és egyedi eseménynek tűnik, valójában valószínűleg mintegy 99 másik hely van a világon, ahol jelenleg hasonló történik. Mivel ez egy nagyon kicsi falu, mindössze 272 fős, a születési arány évente nem haladja meg az 1- et. A 10 év alatt így jöhetett létre a 12 lányos „ sorozat".

Forrás: theconversation.com

Koca anyó
Hangoskönyvek kicsiknek és nagyoknak, könyvkiadási...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/