A lélek útján: Mi a lélek?

A lélek útján: Mi a lélek? 

 Világszerte 350 millióan szenvednek depresszióban, 300 millió az alkoholbetegek száma, 40 millió a skizofrén, és évente eléri az egymilliót az öngyilkosok száma. A pszichés betegségek az ezredfordulóra a második leggyakoribb betegségcsoporttá léptek elő. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint 2020-ban a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség világszerte. Nem ennyire ijesztő ütemben, de folyamatosan emelkedik a skizofrénia, a különféle szorongásos betegségek, kóros személyiségzavar.

De vajon mi is maga a lélek? Hol lakik, és hogyan lehet definiálni?

Különösen napjainkban nehéz megfogalmazni, amikor minden elgépiesedett, a kapcsolatok elszürkültek, amikor mindenben mechanikus okokat és megoldásokat, "kézzel fogható" tényeket keresünk, és nincs türelmünk az álmodozásra, a befelé fordulásra.

Az ember ősidők óta hiszi, hogy nem lehet azonos csakis az anyagi testével: kell lennie benne egy halhatatlan energiának is, amelyből öntudata, érzelmei származnak, és ez nem más, mint a lélek. A tudomány legújabb felfedezései nemhogy cáfolják, de épp hogy igazolják azt, amit az ezotéria mindig is tudott: a lélek létezik, sőt, nemcsak az embereknek van lelke.

Az angol pszichológus, William McDougall bebizonyította, hogy a lélek súlya 210 gramm. McDougall kísérletei inkább csak tudománytörténeti szemszögből érdekesek, hiszen ma már tudjuk: az energiának nincs tömege, csak az anyagnak.

A lélekkel kapcsolatos kutatások már más irányból közelítik meg a kérdést, és sokkal meggyőzőbb eredményekre jutnak. Például a világhírű Masaro Emoto professzor bebizonyította, hogy emberi gondolattal, érzelmekkel hatni lehet a vízmolekulák kristályszerkezetére. A vízkristályok eltorzulnak, ha haraggal gondolunk rájuk, és gyönyörű mintázatba rendeződnek, ha szeretetet sugárzunk feléjük – márpedig ez esetben muszáj léteznie bennünk egy energiának, amellyel hatni tudunk az anyagra. Mi más lehetne hát, ha nem a lélek? A világ első aurafotója és Emoto kísérletei ugyanazt támasztják alá, amit az étel felszentelésének szokása a vallásokban ősidők óta ismer: felfokozott lelkiállapotban – például transz, ima, révület során – képesek vagyunk befolyásolni az anyagi világot is. Ezt csakis azért tehetjük meg, mert működik bennünk valami, ami nem anyag, hanem valami annál hatalmasabb: energia.

A léleknek, sokkal nagyobb fontossága van az életünkben, mint azt gondolnánk. Épp testben épp lélek- mondják , de valójában ez inkább fordítottan igaz. Épp léleknek épp lesz a teste. Tehát, ha egészségesek akarunk lenni, ideje befele fordulnunk és helyre tennünk magunkban a dolgokat. Itt nem csak a pszihés betegségekre gondolok. Saját rossz érzéseinkkel a legkülönfélébb betegségeket előidézhetjük a testünkben. Az ember csak másodsorban anyagi lény, elsősorban lelki. Csak rajtunk múlik milyen utat választunk, akarunk- e a lélek útján járni?

Az elkövetkezendő részekben arról mesélek, hogyan találhatjuk meg a földi boldogságot, csupán önmagunk megismerése által.