Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A lélek útja: Mozgás és tudatosság

 A lélek útja: Mozgás és tudatosság

 Az élet nem csak úgy megtörténik veled. Minden a döntésekről szól, és arról, hogyan reagálsz az egyes helyzetekre. A kereső elménk próbálja megérteni, mi miért történik az életben, és lehetőség szerint egyre inkább a befolyása alá vonni a látszólag külső történéseket is.

Ne feledd: aki sikeres, az nem csak úgy odasodródott a csúcsra. Koncentrált cselekvésre, fegyelemre és jókora energiára van mindennap szükség, hogy menjenek a dolgok. Végső soron azok a szokások határozzák meg, milyen lesz a jövőd, amelyeket mostantól kezdesz el felvenni. A testünk, olyan , mint egy jó motor, amíg egészséges, amikor mozog energiát termel. Minél többet mozgol, annál több lesz az energiád.

Az emberi test alapjában lusta. Neked a feladatod a tunyaság legyőzése, hiszen a testednek, akárcsak a motornak éppen, hogy sok mozgásra van szüksége ahhoz , hogy energikus legyen. Tévhit, hogy a sporttól elfáradsz. Az elején talán úgy érzed, de kitartással átbillensz a ló másik oldalára és felüdülés lesz a napi kocogás, nem beszélve a szív egészségéről. 

Ahhoz , hogy bennünk harmónia legyen, nem hanyagolhatjuk el a testünk karbantartását. Mindegy hány éves vagy. Ha nem bírsz futni, sétálj! A lényeg a rendszeresség, tehát ahány nap csak tudsz menj ki a természetbe és mozogj! Az egyenletes , lassú kocogás teljesen megfelel és nagyon hatásos. Nem gyors futásra van szükséged. Idősebbeknek nagyszerű nyújtófeladatok találhatók az interneten, ezeket érdemes heti három nap elvégezni. A nyújtással visszafordítható vagy megelőzhető az időskori ízületmerevség kialakulása és megszabadítanak nagyon sok kellemetlen fájdalomtól.

Tapasztalni fogjuk, hogy néhány percnyi maximális izommunka után frissek, éberek és tettre készek leszünk. A hormonok hatásának köszönhetjük, amelyek az izommunka következtében termelődnek. Továbbá az oxigénfeleslegben végzett mozgás hatására testünk endorfinokat szabadít fel, ami az agyban termelődő másik boldogsághormon.

A sport nem csak a test „ karbantartására szolgál", de kimondottan erősíti az önbizalmunkat, javítja a közérzetünket, ezzel növelve az önbecsülésünket, tehát rendkívül hálás. A rá fordított idő és munka, semmiképpen nem válik feleslegessé.

 Továbbá a környezetünk irányában tanúsított felelősségvállalás, szolidaritás és jóra való törekvés a kellemes miliő létrejöttének alapja. A legfontosabb az önmagunk irányában tanúsított tisztelet és az önmegismerés vágya. Ha magunkkal jóban vagyunk és tisztán látjuk énünket, akkor a környezetünket is új szemszögből közelíthetjük meg.

Mit jelent tudatosnak lenni szellemi – testi – lelki szinten, a hétköznapokban, a gyakorlatban?

Azt, hogy törekszünk megérteni az emberi folyamatainkat, a test, a lélek és a szellem „működését", hogy ami mindezekből nem szolgálja a javunkat a saját életünkben, azt képessé váljunk megváltoztatni.

Megpróbáljuk egészségben tartani a testünket, harmóniában az érzelmeinket, próbáljuk a saját ösvényünket követni és megérteni szellemi szinten is a magasabb összefüggéseket. Amint tudatosan figyeljük önmagunkat, és keressük az életünk eseményei mögött a rejtett összefüggéseket, egyre beljebb jutunk, mivel fokozatosan ráébredünk, hogy a válaszok bennünk vannak. 

A külvilág eseményeit pedig csak úgy tudjuk valamilyen szinten az irányításunk alá vonni, ha önmagunkat irányítjuk. Így végső soron a tudatosabbá válás az egyre mélyebb önismeret lépcsőfokain keresztül vezet egészen odáig, hogy a külvilág eseményeiben meglátjuk önmagunk rejtett mozgatórugóit.

Leónárdó és az új lakó
Melyik az egészségesebb étrend: a vegán vagy a hús...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/