Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A lélek útja: Mozgás és tudatosság

 A lélek útja: Mozgás és tudatosság

 Az élet nem csak úgy megtörténik veled. Minden a döntésekről szól, és arról, hogyan reagálsz az egyes helyzetekre. A kereső elménk próbálja megérteni, mi miért történik az életben, és lehetőség szerint egyre inkább a befolyása alá vonni a látszólag külső történéseket is.

Ne feledd: aki sikeres, az nem csak úgy odasodródott a csúcsra. Koncentrált cselekvésre, fegyelemre és jókora energiára van mindennap szükség, hogy menjenek a dolgok. Végső soron azok a szokások határozzák meg, milyen lesz a jövőd, amelyeket mostantól kezdesz el felvenni. A testünk, olyan , mint egy jó motor, amíg egészséges, amikor mozog energiát termel. Minél többet mozgol, annál több lesz az energiád.

Az emberi test alapjában lusta. Neked a feladatod a tunyaság legyőzése, hiszen a testednek, akárcsak a motornak éppen, hogy sok mozgásra van szüksége ahhoz , hogy energikus legyen. Tévhit, hogy a sporttól elfáradsz. Az elején talán úgy érzed, de kitartással átbillensz a ló másik oldalára és felüdülés lesz a napi kocogás, nem beszélve a szív egészségéről. 

Ahhoz , hogy bennünk harmónia legyen, nem hanyagolhatjuk el a testünk karbantartását. Mindegy hány éves vagy. Ha nem bírsz futni, sétálj! A lényeg a rendszeresség, tehát ahány nap csak tudsz menj ki a természetbe és mozogj! Az egyenletes , lassú kocogás teljesen megfelel és nagyon hatásos. Nem gyors futásra van szükséged. Idősebbeknek nagyszerű nyújtófeladatok találhatók az interneten, ezeket érdemes heti három nap elvégezni. A nyújtással visszafordítható vagy megelőzhető az időskori ízületmerevség kialakulása és megszabadítanak nagyon sok kellemetlen fájdalomtól.

Tapasztalni fogjuk, hogy néhány percnyi maximális izommunka után frissek, éberek és tettre készek leszünk. A hormonok hatásának köszönhetjük, amelyek az izommunka következtében termelődnek. Továbbá az oxigénfeleslegben végzett mozgás hatására testünk endorfinokat szabadít fel, ami az agyban termelődő másik boldogsághormon.

A sport nem csak a test „ karbantartására szolgál", de kimondottan erősíti az önbizalmunkat, javítja a közérzetünket, ezzel növelve az önbecsülésünket, tehát rendkívül hálás. A rá fordított idő és munka, semmiképpen nem válik feleslegessé.

 Továbbá a környezetünk irányában tanúsított felelősségvállalás, szolidaritás és jóra való törekvés a kellemes miliő létrejöttének alapja. A legfontosabb az önmagunk irányában tanúsított tisztelet és az önmegismerés vágya. Ha magunkkal jóban vagyunk és tisztán látjuk énünket, akkor a környezetünket is új szemszögből közelíthetjük meg.

Mit jelent tudatosnak lenni szellemi – testi – lelki szinten, a hétköznapokban, a gyakorlatban?

Azt, hogy törekszünk megérteni az emberi folyamatainkat, a test, a lélek és a szellem „működését", hogy ami mindezekből nem szolgálja a javunkat a saját életünkben, azt képessé váljunk megváltoztatni.

Megpróbáljuk egészségben tartani a testünket, harmóniában az érzelmeinket, próbáljuk a saját ösvényünket követni és megérteni szellemi szinten is a magasabb összefüggéseket. Amint tudatosan figyeljük önmagunkat, és keressük az életünk eseményei mögött a rejtett összefüggéseket, egyre beljebb jutunk, mivel fokozatosan ráébredünk, hogy a válaszok bennünk vannak. 

A külvilág eseményeit pedig csak úgy tudjuk valamilyen szinten az irányításunk alá vonni, ha önmagunkat irányítjuk. Így végső soron a tudatosabbá válás az egyre mélyebb önismeret lépcsőfokain keresztül vezet egészen odáig, hogy a külvilág eseményeiben meglátjuk önmagunk rejtett mozgatórugóit.

Legek az állatvilágban - a gepárd
Hogyan nézne ki a világ, ha a gyermekek rajzai meg...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/