Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A lélek útján: A negatív hírek uralma a médiában

A negatív hírek uralma a médiában.

 A lélek útján: A negatív hírek uralma a médiában

 Manapság találkozhatunk mindenféle telefonalkalmazással, hát úgy gondoltam én is kipróbálok egyet. Feliratkoztam egy hírcsatornára, mivel amúgy is hírekre vadásztam a nagyvilágból, hátha hasznomra válik. Jöttek is a hírek egyik a másik után, de elég volt elolvasnom a címsorokat, mindjárt elment a kedvem az egész élettől. Hát valóban ennyire rossz az életünk? Ennyi a szörnyűség? És , ha így is van, ezt kell éreznünk a mindennapjainkban? Igen érzésekről beszélek, mert a negatív hírek bizony negatív érzéseket szülnek. Gyakran bombáznak minket félelmet keltő és sokkoló címsorok, amelyek azt  éreztetik, hogy a világ szétesik. Ez különösen kihat a hangulatunkra és akarva akaratlanul tele leszünk negatív energiákkal, negatív előrelátással s akár egy lavina úgy húz le minket a pesszimizmus ereje, amilyen mélyre csak tud. Jó lesz hát figyelni, mit nézünk, és mit hallgatunk, kiváltképpen gyermekeink érdekében, mert hiszen amit mi hallunk, azt hallják ők is. Ezért kell tudatosan nekünk szabályozni a felénk irányuló "negatív csatornákat", már , ha nem akarjuk lehetőségeinkhez mérten a legnagyobb mértékben kizárni őket.

Természetesen én is úgy gondolom, fontos a tájékoztatás, fontos jelentést készíteni a problémákról és kérdésekről, de ezzel együtt úgy hiszem, annyira sok jó dolog is van a világon, hogy azt legalább ugyanolyan széles körben meg kellene találni és támogatni, s legalább annyira árasztani az emberek felé, mint a negatív híreket. 

Több pozitív hírre van szükségünk annak elismerésére, hogy a világ igenis apránként javul! 

Az embereknek szüksége van erre a hitre, minél több jó hírt látva visszakapnánk a reményt, hogy igenis jó élni. A jóság ragályos. Ha jó cselekedetet látsz, te is akarsz valami szépet és jót tenni, mert a lelkünk alapjában jónak született. Olyan hírekre is szükségünk van, amelyek megmutatják milyen jó irányban haladunk, minél több területen, még akkor is , ha ezek nem kifejezetten főcímsorok.

Úgy gondolom, hogy számos oka van annak, hogy a negatív hírek uralják a médiát. Egy hirtelen katasztrófa  kényszerítőbb érdekesség, mint például az  apró fejlesztések. A rossz dolgok gyorsan megtörténhetnek, de a jó dolgok nem épülnek fel egy nap alatt, és amint kibontakoznak, nincsenek összhangban a hírek ciklusával.

Mint embereknek, van nekünk ez a „negatív elfogultságnak" nevezett dolog, amely azt jelenti, hogy gyorsabban reagálunk a rossz vagy veszélyes helyzetekre. Manapság ez az elfogultság akadályozza a boldogságunkat és a jólétünket, sőt még a termelékenységünket is, mert a minket körülvevő narratívák nagy része (nyomtatott, online vagy mobil) azt sugallja, hogy a „világ véget ér". 

Úgy gondolom, hogy egyensúlyt kell találnunk a negatív és a pozitív hírek között. A politikától az éghajlatváltozásig valamint a gazdaságig, a rossz hírek vesznek körül minket, bárhová is megyünk. Lehetséges megoldás lehetne a negatív hírek mennyiségének korlátozása, alapvetően lassítani kellene a személyes hírciklusunkat, hozzáadva néhány pozitív hírt a „hírek diétájá" -hoz, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a világ szemlélete optimálisabb. Ezenkívül nagyon fontos, hogy időt fordítsunk a téves információk és a hírforrások megbízhatóságának kezelésére.

Egérfagyi
Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/