Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A legnagyobb virág a Földön

Rafflezia arnoldi

 Rafflezia arnoldi: szépséges név és gyönyörű tündöklés. Ez jellemzi a szumátrai esőerdő őshonos növényét. A szemet gyönyörködtető látvány , igencsak keveseknek adatik meg. Nagyon ritka és veszélyeztetett faj, mivel sok bimbót még nyílás előtt begyűjtenek a népi gyógyászathoz, vagy különleges csemegét készítenek belőle.

Színeit látván azt gondolnánk nem csak szépséges, de kellemes illatú virágról van szó. Hamar el kell oszlatnom ezt a tévhitet, hiszen a raflézia nem más, mint egy hatalmas bűzvirág, amely rothadó húséhoz hasonló, kellemetlen szagot áraszt. Kétlaki növény, tehát a hím és nőstény virág külön egyed, így aztán kénytelen bogarak, pontosabban a legyek segítségét igénybe venni ahhoz, hogy megtermékenyüljön. A legyeket pedig ezzel az „illattal" csábítja magához. A kétlaki növények csak akkor hozhatnak termést, ha legalább két egyed van olyan távolságban egymástól, hogy a pollenátadás megtörténhessen.

A raflézia parazita növény, vagyis élősködő életmódot folytat, jellemzően a fákon. Bármennyire hihetetlenül is hangzik nincs sem levele, sem szára, sem pedig gyökere! Mire az óriás bűzvirág áttöri a gazdanövény kérgét, 10 hónap is eltelik, s ekkorára akár egy káposztafej nagyságát is elérheti. Néhány óra alatt kinyílik, s a virág máris teljes pompájában tündököl. Fénykora alig néhány nap, ez idő alatt kell megtermékenyülnie.

A növényvilágban a legnagyobb méretű virággal rendelkezik, átmérője elérheti az 1 métert, súlya pedig a 15 kilogrammot. A virágnak öt, vöröses barnás halvány foltokkal tarkított szirma van, melyek egy hatalmas kehelybe futnak össze. Ebbe akár 6 liter víz is belefér. Az elpusztult virág nyálkás fekete foltot hagy maga után.

A Rafflesia nemzetségbe, illetve családba tartozó növényeket az egykori brit gyarmat, Szingapúr alapítójáról nevezték el. Sir Stamford Rafflestet egy botanikus is elkísérte Délkelet- Ázsiába, az ő neve Joseph Arnoldi volt, ezért a virág nevének második része rá utal.  A rafléziának 1988-ig 16 faját fedezték fel.
“Házias” locsolóvers
Becsengetés
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/