Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A legkorábbról ismert " modern" madár

Asteriornis maastrichtensis / PHILLIP KRZEMINSKI ILLUSZTRÁCIÓJA

 A legkorábbról ismert " modern" madár

Kép:data: image.com

 Húsz évvel ezelőtt, a belga és holland határ közelében, egy amatőr fosszilia vadász, akit Maarten van Dinthernek hívnak egy szikladarabot talált. Bár akkoriban nem tudta, a kis leletben egy apró és tökéletes koponya volt található, amelyet a mai modern madarak legrégebbi közvetlen rokonaként azonosítottak, egy olyan szárnyas, amely már a dinoszauruszok idejében járta a Földet.

 Belgium egyes részeit sekély tenger borította 66,7 millió évvel ezelőtt, és a körülmények hasonlóak voltak a modern trópusi tengerpartokhoz, mint például a Bahama-szigeteken. Az Asteriornis meglehetősen hosszú lábakkal rendelkezett.

Ez egy rendkívüli és izgalmas lelet, amely új betekintést ad a madárfejlődés nagyon kevéssé ismert fejezetébe.

"Ez az első alkalom, amikor a dinoszauruszok kora óta megfigyelhetjük a modern madár jól megőrzött koponyáját" - mondja Daniel Field, a tanulmány vezető szerzője, a Cambridge-i Egyetem paleontológusa. "Az Asteriornis még egyértelmű pillantást ad nekünk arról, hogy milyenek voltak a modern madarak abban az időben, amikor a T. rex és a Triceratops még életben volt."

Miután Maarten van Dinther 2000-ben megtalálta a „csodás csirke" kövületeket, odaadományozta a hollandiai Maastrichti Természettudományi Múzeumnak.

Forrás: ng.com

Egerész
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. március 30. hétfő

Captcha kép