Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A legkorábbról ismert " modern" madár

Asteriornis maastrichtensis / PHILLIP KRZEMINSKI ILLUSZTRÁCIÓJA

 A legkorábbról ismert " modern" madár

Kép:data: image.com

 Húsz évvel ezelőtt, a belga és holland határ közelében, egy amatőr fosszilia vadász, akit Maarten van Dinthernek hívnak egy szikladarabot talált. Bár akkoriban nem tudta, a kis leletben egy apró és tökéletes koponya volt található, amelyet a mai modern madarak legrégebbi közvetlen rokonaként azonosítottak, egy olyan szárnyas, amely már a dinoszauruszok idejében járta a Földet.

 Belgium egyes részeit sekély tenger borította 66,7 millió évvel ezelőtt, és a körülmények hasonlóak voltak a modern trópusi tengerpartokhoz, mint például a Bahama-szigeteken. Az Asteriornis meglehetősen hosszú lábakkal rendelkezett.

Ez egy rendkívüli és izgalmas lelet, amely új betekintést ad a madárfejlődés nagyon kevéssé ismert fejezetébe.

"Ez az első alkalom, amikor a dinoszauruszok kora óta megfigyelhetjük a modern madár jól megőrzött koponyáját" - mondja Daniel Field, a tanulmány vezető szerzője, a Cambridge-i Egyetem paleontológusa. "Az Asteriornis még egyértelmű pillantást ad nekünk arról, hogy milyenek voltak a modern madarak abban az időben, amikor a T. rex és a Triceratops még életben volt."

Miután Maarten van Dinther 2000-ben megtalálta a „csodás csirke" kövületeket, odaadományozta a hollandiai Maastrichti Természettudományi Múzeumnak.

Forrás: ng.com

A spártai nevelés
Időjós

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 27. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/