Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A legkisebbek, a pici hősök világnapja

Polipok a koraszülöttek társai (Fotó: koraszulott.com)

Farkas Cs. Tekla: A koraszülöttekről  

Tudod mit jelent az , hogy koraszülött? Ez a szó, azokra a kicsi babákra vonatkozik, akik hamarabb látják meg a napvilágot, mint társaik, akik kevesebb időt töltenek az anyaméhben, anyukájuk hasában, mint a többi baba. 

Átlagosan egy magzat, egy úton levő, de még meg nem született baba 40  hetet, azaz (több mint) 9 hónapot tölt az anyukája testében, akinek a szervezete, táplálja, óvja és védi őt, amíg megszületik. Szerencsés esetben a születendő gyermekeknek elég idejük van, hogy fejlődjenek, hogy erősek és kellőképpen nagyok legyenek. De, ha korábban érkeznek, akkor sok megpróbáltatás vár rájuk, orvosi vizsgálat, gyógyszer, hogy életben maradjanak. 

Az az újszülött, aki a 37. hét előtt jön a világra és a súlya nincsen 2,5 kg, koraszülöttnek számít és különleges bánásmódot igényel, mivel van, hogy a szervei még nem fejlődtek ki rendesen, és nem elég érett a különálló életre. 

Előfordul, hogy ezek a kicsik hosszú heteket töltenek intenzív osztályon, kórházban, hogy gyógyulhassanak és felkészüljenek a hazatérésre. Sok esetben születésük után is igényelnek fejlesztést igényelnek , speciális eszközöket, mert lassabban sajátítják el a dolgokat, mint akik időben születtek. 

De, ahogy senkit sem, úgy őket sem szabad magukra hagyni. És már a kórházban sincsenek egyedül, szüleik és az orvosok mellett értük izgul számos más ember és egy-egy aranyos, horgolt polip. Ezeket a polipokat önkéntesek készítik és adják társként a koraszülött babáknak, hogy a puha csápok megnyugtassák, a köldökzsinórra emlékeztetve őket. Ezek a polipok tehát különleges polipok. A kezdeményezés - polip a koraszülöttekért - egyébként Dániából indult még 2013-ban, 2015 óta pedig a magyarországi kórházi osztályokon is megtalálhatóak. 

Ezen kívül természetesen vannak alapítványok, akik támogatják őket és családjaikat. Idén novemberben pl. a CsodaCsoport jótékonysági liciten gyűjt nekik . De minden évben ezeket a pici babákat ünnepeljük november 17-én, hiszen ez az ő napjuk.Vannak, akik ilyenkor lilába öltöznek, mert a lila a koraszülöttek színe, ami a bátorságot, reményt és hitet jelképezi.

Az oxigénhiányos újszülöttek agyi aktivitásának ma...
Tervezgetés

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. december 05. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/