Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A leggyönyörűbb galambok egyike: A sörényes galamb (Caloenas nicobarica Linn)

 A leggyönyörűbb galambok egyike: A sörényes galamb (Caloenas nicobarica Linn)

A sörényes galamb élőhelye : India, Nicobár-szigetek, Indonézia, Malajzia, Palau, Pápua Új-Guinea, a Fülöp-szigetek, a Salamon-szigetek, Thaiföld, Kambodzsa és Vietnam területén honos. Szigeti erdők lakója.Azokhoz a fajokhoz tartozik, melyek szinte kizárólag a földön élnek, a dodó élő rokona. Röpte nehézkesnek látszik, fölriasztva nagy zajjal kap szárnyra, de azért több száz kilométerre is elröpül a nélkül, hogy kifáradna.

Alakja tömzsi; csőre erős és meglehetősen hosszú, tövén puha, gömbölyű, a tojón kisebb szemölcs. Lába tyúkszerű, erős, csűdje magas, lábujjai rövidek. Szárnya rendkívül fejlett, igen hosszú és széles, nyugalmi helyzetben a farkon túl ér, a 3-ik és 4-ik evező a leghosszabb. 12 tollú farka gyengén lekerekített; tollazata sűrű, a nyaktáj tollai pedig olyan hosszúak, hogy mélyen leomló sörényt alkotnak. Feje, nyaka, alsó részei és evezői feketés zöldek, az alsó részek tollai búzavirágkék szegéllyel; a gallér leghosszabb nyaktollai, a hát, farcsík és a szárnyfedők fűzöld színben fémesen csillogók. A sörény rövidebb tollai aranyfényűek; a farktollak tiszta fehérek. Szeme világos vörösesbarna 

A sörényes galamb fészkét galambmódra és mindig fára építi. Tápláléka magokból és gyümölcsökből áll, melyeket sötétedés után a talajon keresgél.

Sörénye felborzolásával udvarol. Fákra vagy bokrokra, gallyak felhasználásával készíti fészkét.

Állománya az illegális befogások miatt sajnos ritkulóban van, ezért szerepel a veszélyeztetett állatfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) első függelékében is.

A sörényes galamb (Caloenas nicobarica Linn)
Mindenki fája
Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. április 01. szerda

Captcha kép