Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A leggyönyörűbb galambok egyike: A sörényes galamb (Caloenas nicobarica Linn)

 A leggyönyörűbb galambok egyike: A sörényes galamb (Caloenas nicobarica Linn)

A sörényes galamb élőhelye : India, Nicobár-szigetek, Indonézia, Malajzia, Palau, Pápua Új-Guinea, a Fülöp-szigetek, a Salamon-szigetek, Thaiföld, Kambodzsa és Vietnam területén honos. Szigeti erdők lakója.Azokhoz a fajokhoz tartozik, melyek szinte kizárólag a földön élnek, a dodó élő rokona. Röpte nehézkesnek látszik, fölriasztva nagy zajjal kap szárnyra, de azért több száz kilométerre is elröpül a nélkül, hogy kifáradna.

Alakja tömzsi; csőre erős és meglehetősen hosszú, tövén puha, gömbölyű, a tojón kisebb szemölcs. Lába tyúkszerű, erős, csűdje magas, lábujjai rövidek. Szárnya rendkívül fejlett, igen hosszú és széles, nyugalmi helyzetben a farkon túl ér, a 3-ik és 4-ik evező a leghosszabb. 12 tollú farka gyengén lekerekített; tollazata sűrű, a nyaktáj tollai pedig olyan hosszúak, hogy mélyen leomló sörényt alkotnak. Feje, nyaka, alsó részei és evezői feketés zöldek, az alsó részek tollai búzavirágkék szegéllyel; a gallér leghosszabb nyaktollai, a hát, farcsík és a szárnyfedők fűzöld színben fémesen csillogók. A sörény rövidebb tollai aranyfényűek; a farktollak tiszta fehérek. Szeme világos vörösesbarna 

A sörényes galamb fészkét galambmódra és mindig fára építi. Tápláléka magokból és gyümölcsökből áll, melyeket sötétedés után a talajon keresgél.

Sörénye felborzolásával udvarol. Fákra vagy bokrokra, gallyak felhasználásával készíti fészkét.

Állománya az illegális befogások miatt sajnos ritkulóban van, ezért szerepel a veszélyeztetett állatfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) első függelékében is.

A sörényes galamb (Caloenas nicobarica Linn)
Tanulási ötletek még nem ovisoknak...
Szín-játék
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. július 25. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/