Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Langsdorffia, avagy a " vámpír növény"

Kép: IFLScience!

 A Langsdorffia, avagy a " vámpír növény"

 Ez az élénk vörös növény nem tipikus erdei cserje. Valójában ez egy ritka,  parazita növény, amely a szomszédos növények gyökerei köré tekeredik a tápanyagszívó köteleivel, hogy ellopja az általuk előállított tápanyagot. 

A Langsdorffia, vagyis a „vámpír növény", Közép- és Dél-Amerikában, Madagaszkáron és Papua Új-Guineában található erdőkben és szavannákban él. A jelenleg ismert négy különféle Langsdorffia- faj holoparazitikus növénytípus, azaz nem maguk fotoszintetizálnak. Ehelyett föld alatti "csápokat" használnak, hogy sokféle növényfaj gyökeréből tápanyagokat szerezzenek és kizárólag a gazdasejtekre hagyatkoznak a túlélés érdekében. A klorofill hiánya vérvörös virágot eredményez, amely inkább úgy néz ki, mintha valamelyik óceánfenékről származna sem, mint az erdőből. 

Kép: IFLScience!

 A felismerhető virágszínek és jellegzetes alakjuk ellenére ezekről a parazita növényekről keveset tudunk. Bár a Langsdorffia virágzása más növények halálával jár együtt a térségben, ezeknek a növényeknek a környező ökoszisztémára gyakorolt hatása még nem ismert. Ez részben annak köszönhető, hogy a Langsdorffia ritka, csak távoli helyeken található, és kizárólag száraz körülmények között virágzik. A beporzás elősegítésére a Langsdorffia édes nektárt választ ki, hogy különféle madarakat és rovarokat csábítson magához.

 Dr, Chris Thorogood az Oxfordi Egyetem Botanikus Kertjének Növénytudományi Tanszékéből úgy gondolja, hogy az élősködő növényeket be kellene vonni a helyi növénygyűjteményekbe, hogy ökológiai megértésüket kibővítsük.

Noha ritkák, ezek a kis erdei Drakulák, lenyűgözően mutatják a növényi sokféleséget. A parazita növényeket még mindig nehéz tanulmányozni, de a Langsdorffia megfigyelése folyamatban van a jövőbeni termesztés reményében. Hihetetlenül fontos az általuk lakott erdők védelme.

Forrás: IFLScience!

Kép: IFLScience!
Mérgező állatok: A fekete özvegy
Dió Magazin - 2022 - Augusztus
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/