Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kutyák megtartották a számolás általános neurális mechanizmusait az evolúció során

Az Emory Egyetem idegtudós kutatója, Gregory Berns a Dog Project alapítója, amely az ember legjobb és legidősebb barátját körülvevő evolúciós kérdéseket kutatja az fMRI segítségével. Emory University

 A kutyák megtartották a számolás általános neurális mechanizmusait az evolúció során

 Az új kutatások szerint a kutya társai képesek numerikus ( számszerű) információkat feldolgozni agyuk hasonló részével, mint emberi társaik.

Ha numerikus adatokkal szembesülünk, az agyszkennelés azt jelzi, hogy a parietotemporal cortex kutyákban és emberekben egyaránt aktiválódik. A két faj hasonlósága azt sugallja, hogy az emlősök evolúciója során megtartották a számolás általános neurális mechanizmusait - írta az Emory University kutatói a Biology Letters  folyóiratban .

Az emberi és a nem emberi főemlősökben a parietális kéreg leggyakrabban a térbeli megismeréshez, a multiszenzoros integrációhoz és a figyelemhez kapcsolódik. Az intraparietális sulcus, a parietális kéreg alrégiója, a numerikus feldolgozás elsődleges helye. Kutyáknál sokkal kevesebbet tudnak ezen agyrégiók funkcióiról.

"Munkánk nem csak azt mutatja, hogy a kutyák az agyuk hasonló részét olyan tárgyak feldolgozására használják, mint az emberek - ez azt is mutatja, hogy nem kell képezni őket erre a feladatra." - mondta Gregory Berns, a pszichológia professzora és vezető szerző, a tanulmány egy nyilatkozatában. Berns a The Dog Project alapítója , egy olyan szervezet, amely elsőként oktatta a kutyákat funkcionális mágneses rezonancia képalkotó (fMRI) szkennerek használatához, ahol képesek voltak nyugalmi állapotban maradni nyugtatás nélkül.

A következtetések levonására a kutatók 11 különféle fajtájú, speciálisan kiképzett kutyát helyeztek az fMRI gépekbe.  Ezekre a kutyákra ezután különböző számú pontot mutattak a villogó képernyőn, amelyek méretét konzisztensen (állandóan) tartották. Nyolc kutya mutatott nagyobb aktivációt a parietotemporal cortexben, ez a „legerősebb bizonyíték arra, hogy a numerositás a megosztott idegrendszerben" több millió évre nyúlik vissza.

"Kutyákban azt találtuk, hogy a parietotemporal cortex reagál a képernyőn látható elemek számának különbségeire, arra utalva, hogy a kutyák, akárcsak az emberek, képesek érzékelni a numerositást. Úgy gondoljuk, hogy ezek a bizonyítékok azt sugallják, hogy a numerositás érzékelésének képességét megőrizték az evolúcióval szemben, valószínűleg szerepet játszanak a ragadozók elkerülésében vagy az élelmezésben "- mondta Aulet.

A kutatások azt mutatják, hogy az eurázsiai emberek 10.000 és 40.000 évvel ezelőtt kezdték meg háziasítani a farkasokat , és az ember és kutya dinamikus duója azóta tovább fejlődik egymás mellett. A tanulmányok arra is utalnak, hogy a kutyák az emberi arckifejezések utánozására fejlődtek ki, és akár egyedi tanulási képességeikkel is rendelkeznek az ember legjobb barátjai.

"A neurális mechanizmusok megértése - mind az emberekben, mind a fajok között - betekintést nyújt bennünk mind az agyunk időbeli fejlődéséhez, mind pedig a működésükhöz" -mondta Stella Lourenco, az Emory pszichológusának docens társszerzője.

A számszerűség fogalma nem támaszkodik a szimbolikus gondolkodásra vagy képzésre. Bebizonyosodott , hogy a vad páviánok numerikus adatok alapján hoznak döntéseket ugyanúgy, mint az emberek. A 2018. évi New York Times szolgáltatás bemutatta a sok állatot, amelyek „éles mennyiségű érzetet" alakítottak ki, kezdve a gömbszövő pókoktól és a kis halaktól a közép-amerikai hím túngara békáig. Az állatvilágban a numerositás felhasználható egy adott jelenet tárgyainak, például a ragadozók számának vagy az étel mennyiségének becslésére. Az emberek azonban a numerositás fogalmára épülnek, hogy alkalmazhatóvá váljanak a közvetlen világban körülöttük és azon túl is.

"Az algebra elvégzésének egyik oka az, hogy megvan ez a számszerűségi képességünk, amelyet megosztunk más állatokkal" - mondta Aulet, aki hozzátette, hogy érdekli annak tanulmányozása, hogy az emberek hogyan fejlesztették ki a magasabb kognitív képességeiket és hogy ezek a készségek az idő múlásával hogyan fejlődtek az egyénekben.

A kutatók végül azt nyilatkozták, hogy a fajok közötti számszerűség megértése segíthet az agyi rendellenességek kezelésében vagy a mesterséges intelligencia rendszerek fejlesztésében.

Forrás: IFLScience

Foci edzés gyerekeknek: Mikortól és hogyan?
Ariadne barlangjai - 20 év a Pilis mélyén - videó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/