Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Ki gondolná? A kutyák agya soha nem pihen.

 Ki gondolná? A kutyák agya soha nem pihen.

 Az agy különböző területei folyamatosan tartják a kapcsolatot, még akkor is, ha az agy látszólag pihen. Vajon milyen ősiek ezek a kapcsolatok? Mi jellemzi az egészséges agy működését?

A Szenior Családi Kutya Program legújabb kutatása a kutyaagy eddig ismeretlen nyugalmi hálózatairól szól. Ezek a hálózatok az agy nagyobb egységeinek működéséről árulkodnak. A hálózatokat funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálattal fedezték fel, amihez családi kutyákat képeztek ki mozdulatlan fekvésre az MR vizsgáló csőben.

A kutatásban 22. különböző korú és fajtájú kutya vett részt a gazdijával együtt. A projekt mostani állomását egy féléves tréning előzte meg, melynek első fázisában az ELTE-n zajlott az állatok felkészítése. A második szakaszban pedig egy MR gépnél gyakorolták a kutyákkal és tulajdonosaikkal a feladatokat. A módszer egyébként a kutyák egészségére teljesen ártalmatlan, és az állatok némi jutalomfalatért cserébe szívesen vettek részt a teszteken. A mérések a Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központjában zajlottak.

Ahogy a neve is utal rá, a nyugalmi hálózatok vizsgálatakor a résztvevőknek semmiféle ingert nem játszanak le a mérés ideje alatt, és nem is kell semmit csinálniuk. Lényegében zavartalanul fekszenek, míg az MR készülék képek sorozatát készíti az agyműködésükről.

Szabó Dóra vezetőszerző szerint az egész folyamat a következőhöz hasonlít: „egy villogó fényfüzérekkel díszített karácsonyfa izzóiról el kell döntened, hogy melyek tartoznak ugyanahhoz a füzérhez. Ehhez csak fényképeket használhatsz. Ha elég sok fényképet készítesz és teszel egymás mellé, elkezd kirajzolódni, hogy melyik égők villannak fel egyszerre. Egy füzér ebben a példában körülbelül megfeleltethető egy ilyen hálózatnak".

A mostani eredmények egyrészt más kutatóknak is támpontot jelenthetnek, hogy célzottabb kérdéseket tegyenek fel az agy működésével kapcsolatban, illetve szélesebb képet ad az egyes agyi hálózatok szerepéről.

Forrás: tudomanyplaza.hu

Medve, hagyma, hagyj ma!
Surranó Soma kalandjai
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/