Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kutya háziasításának története

A kutya háziasításának története 

Videó: Mit lát a farkas?  


A vad farkas bement a faluba, hogy megtámadja a nyájat, és a bátor kutya kiűzte. Az ilyen leírások számos rajzfilmben vagy irodalmi történetben megjelennek. Az emberek hagyományos tudatában évezredek óta úgy szerepel, hogy a kutya, a "hűséges őre" és a "kapzsi ragadozó" farkas, rivális párként született.

Bár a ma élő szürke farkasok állnak e legközelelebb genetikailag a mai kutyákhoz, mégis úgy gondolják a valódi faj, amiből ki lettek tenyésztve már rég kihalt.

A szürke farkasok a Canines fajhoz tartoznak, míg a házi kutya (szűk értelemben vett kutyák) a szürke farkaspopuláció alfaja. A múltban a tudósok genetikai kutatások révén megerősítették, hogy a farkasok a házi kutyák ősei, ám viták merültek fel arról, hogy "a farkasok mely alfajaiból váltak ki a házi kutyák". Egy hipotézis, szerint a házi kutyák Európából és Nyugat-Ázsiából származnak. Egy másik hipotézis az, hogy a kelet-ázsiai farkasok a házi kutyák ősei.

A DNS-technológia fejlődésével a kapcsolódó személyzet megvizsgálta a mitokondriális DNS-t a különböző régiók kutyáiban, és megállapította, hogy Kelet-Ázsiában a kutyák genetikai variációja magasabb, mint a többi régió más kutyáinál , vagyis a "kelet-ázsiai farkas" leszármazottai. A tanulmány azt is megerősítette, hogy ezeket a kelet-ázsiai farkasokat először a helyiek házasították körülbelül 15 000 évvel ezelőtt, később az egész Régi világban (Ázsia, Afrika és Óceánia) elterjedtek, és átjutottak a körülbelül 12 000 évvel ezelőtt Észak-Amerikába, végül pedig Dél-Amerikába.

A terjeszkedésnek köszönhetően a farkasok területe fokozatosan szűkült, és a zsákmány egyre fogyatkozott. Az éhezés hatására néhány farkas az emberi lakóövezetek közelébe merészkedett, megpróbált élelmet találni éhségének csillapítására, és szerencsére az emberektől kapott is táplálékot. Attól kezdve ezek a farkasok egyre közelebb kerültek az emberi lakóövezetekhez, és az emberekkel való kapcsolatuk egyre intimebbé vált. Az emberek úgy találták, hogy ezek a farkasok nem olyan agresszívek, igyekeznek közel kerülni hozzájuk, és segíteni a szaglásukkal a vadászatban.

A farkasok embereket keresnek, hogy táplálékot szerezzenek, az emberek pedig a farkasokat használják az áldozatok keresésére. Az idő múlásával ez az egymástól függő kapcsolat nemzedékekről nemzedékekre folytatódott, és fokozatosan kialakította a mai állapotot.

A háziasítás kezdetének időpontját tudományos viták övezik, de általában úgy gondolják, hogy a kutya a középső kőkorszak vagy az újkőkorszak óta társa az embernek. A háziasítás kezdeteiről semmilyen dokumentum sem maradt fent, ezért főképp feltételezésekre, illetve régészeti leletekre hagyatkozhatunk.A németországi Oberkassel környékén feltártak egy hozzávetőleg 33 ezeréves kutya-állkapcsot, amely a legkorábbi ismert háziasított állat maradványa lehet, illetve Szibériában egy koponyát. A két lelet azt a feltételezést támasztja alá, hogy a domesztikáció ( háziasítás) egyszerre több helyen párhuzamosan ment végbe.

Mivel a kutya és az ember több tízezer éve együtt él, emiatt gyakran közös genetikai nyomásnak voltak kitéve, ezért több hasonló genetikai változást lehet felfedezni a két faj fejlődésében.

A kutya háziasításának története
Kerekesszékes vívó világbajnokság: Öt éremmel zárt...
A Ős meséje: A színlátás

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2019. december 16. hétfő

Captcha kép