Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kutya háziasításának története

A kutya háziasításának története 

Videó: Mit lát a farkas?  


A vad farkas bement a faluba, hogy megtámadja a nyájat, és a bátor kutya kiűzte. Az ilyen leírások számos rajzfilmben vagy irodalmi történetben megjelennek. Az emberek hagyományos tudatában évezredek óta úgy szerepel, hogy a kutya, a "hűséges őre" és a "kapzsi ragadozó" farkas, rivális párként született.

Bár a ma élő szürke farkasok állnak e legközelelebb genetikailag a mai kutyákhoz, mégis úgy gondolják a valódi faj, amiből ki lettek tenyésztve már rég kihalt.

A szürke farkasok a Canines fajhoz tartoznak, míg a házi kutya (szűk értelemben vett kutyák) a szürke farkaspopuláció alfaja. A múltban a tudósok genetikai kutatások révén megerősítették, hogy a farkasok a házi kutyák ősei, ám viták merültek fel arról, hogy "a farkasok mely alfajaiból váltak ki a házi kutyák". Egy hipotézis, szerint a házi kutyák Európából és Nyugat-Ázsiából származnak. Egy másik hipotézis az, hogy a kelet-ázsiai farkasok a házi kutyák ősei.

A DNS-technológia fejlődésével a kapcsolódó személyzet megvizsgálta a mitokondriális DNS-t a különböző régiók kutyáiban, és megállapította, hogy Kelet-Ázsiában a kutyák genetikai variációja magasabb, mint a többi régió más kutyáinál , vagyis a "kelet-ázsiai farkas" leszármazottai. A tanulmány azt is megerősítette, hogy ezeket a kelet-ázsiai farkasokat először a helyiek házasították körülbelül 15 000 évvel ezelőtt, később az egész Régi világban (Ázsia, Afrika és Óceánia) elterjedtek, és átjutottak a körülbelül 12 000 évvel ezelőtt Észak-Amerikába, végül pedig Dél-Amerikába.

A terjeszkedésnek köszönhetően a farkasok területe fokozatosan szűkült, és a zsákmány egyre fogyatkozott. Az éhezés hatására néhány farkas az emberi lakóövezetek közelébe merészkedett, megpróbált élelmet találni éhségének csillapítására, és szerencsére az emberektől kapott is táplálékot. Attól kezdve ezek a farkasok egyre közelebb kerültek az emberi lakóövezetekhez, és az emberekkel való kapcsolatuk egyre intimebbé vált. Az emberek úgy találták, hogy ezek a farkasok nem olyan agresszívek, igyekeznek közel kerülni hozzájuk, és segíteni a szaglásukkal a vadászatban.

A farkasok embereket keresnek, hogy táplálékot szerezzenek, az emberek pedig a farkasokat használják az áldozatok keresésére. Az idő múlásával ez az egymástól függő kapcsolat nemzedékekről nemzedékekre folytatódott, és fokozatosan kialakította a mai állapotot.

A háziasítás kezdetének időpontját tudományos viták övezik, de általában úgy gondolják, hogy a kutya a középső kőkorszak vagy az újkőkorszak óta társa az embernek. A háziasítás kezdeteiről semmilyen dokumentum sem maradt fent, ezért főképp feltételezésekre, illetve régészeti leletekre hagyatkozhatunk.A németországi Oberkassel környékén feltártak egy hozzávetőleg 33 ezeréves kutya-állkapcsot, amely a legkorábbi ismert háziasított állat maradványa lehet, illetve Szibériában egy koponyát. A két lelet azt a feltételezést támasztja alá, hogy a domesztikáció ( háziasítás) egyszerre több helyen párhuzamosan ment végbe.

Mivel a kutya és az ember több tízezer éve együtt él, emiatt gyakran közös genetikai nyomásnak voltak kitéve, ezért több hasonló genetikai változást lehet felfedezni a két faj fejlődésében.

A kutya háziasításának története
Új lakóval gazdagodott a Szegedi Vadaspark
Az erdei ház

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 16. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/