Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kutatók olyan idegi mechanizmusokat fedeztek fel, amelyek megalapozzák a zenére adott érzelmi válaszokat

Kép: IFLScience!

 A kutatók olyan idegi mechanizmusokat fedeztek fel, amelyek megalapozzák a zenére adott érzelmi válaszokat

 Mindannyian ismerjük azt az erős érzelmi élményt, amelyet egyes zenék képesek kiváltani bennünk, azonban mindeddig nem volt világos, hogy ezek az érzelmi tapasztalatok ugyanazt az idegi mechanizmust foglalják magukban,, mint más biológiailag jelentős események, amelyek erős érzelmeket váltanak ki az agyban.

Most a finn Turku Egyetem kutatói felfedezték, hogy bizonyos zene alapvető érzelmeket vált ki, külön idegi reprezentációval az agyban.

 A  Cerebral Cortex folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók gépi tanulási algoritmust használtak annak feltérképezésére, hogy a 102 résztvevő agyának mely régiói aktiválódnak, amikor olyan speciális zenét hallgattak, amelyek érzelmi reakciót váltanak ki. Konkrét zene hallgatása közben agyukat funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták, amely egy nagyon kifinomult, viszont kiválló agyi szkenner.

"A halló és a motoros kéreg aktiválása alapján pontosan meg tudtuk jósolni, hogy a kutatott személy boldog vagy szomorú zenét hallgat-e. " mondja posztdoktori kutatója, a tanulmány Vesa Putkinen egy sajtóközleményben. 

Tovább haladva a kutatók felmérték, hogy milyen érzelmi válaszokat támasztanak alá a filmnézés érzelmi reakciói. Megállapították, hogy a résztvevők film- és zenei reakcióit alátámasztó idegi mechanizmusok az agyban részben eltérnek, a filmek a limbikus rendszer több részét és az agykérgi területeket aktiválják, amelyek részt vesznek az érzelmi szabályozásban, míg a zene nem érte ugyanazt a hatást.

Forrás: IFLScience!

Az utolsó ovis nyár
A világ legveszélyesebb földi paradicsoma: Madidi ...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 21. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/