Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A különleges sáskarák

Kép: origó

 A különleges sáskarák

 a nagy sáskarák minden ismert élőlényt kenterbe ver, ha színlátásról van szó, hiszen 16 eltérő fotoreceptorral rendelkezik, így képes az ultraibolya és a látható tartományban is látni, illetve a polarizált fényt is észleli. Jelenlegi ismereteink szerint a sáskarákok egy egyes képviselői az egyetlenek az állatvilágban, akiknek látószerve képes detektálni a körkörösen polarizált fényt. Ezen kívül fél szemmel is képesek a térlátásra, és egymástól függetlenül tudják mozgatni szemeiket.

A hím sáskarákok násztánccal hódítják meg párjukat, illetve a más hímekkel való versengés során is fontos szerepe van színes külsejüknek. A testük különböző pontjain található, eltérő színű foltok felvillantása a szakértők szerint egyfajta kommunikációs aktus, amely révén információkat közölnek egymással az állatok.

Bunkószerű végtagjuk ütés közben nagyobb gyorsulásra képes, mint egy puskagolyó, és a szakértők már azt is tudják, hogy miért.

Egy szingapúri kutatócsoport ugyanis kiderítette, hogy az állatok ütésének erejét egy kétrétegű, nyeregalakú rugó biztosítja, amely ráadásul nagy részben egy nem éppen rugalmasságáról híres anyagtípusból, kerámiából áll. Ez a rugós szerkezet pedig annyi energiát képes tárolni, hogy ha „elsül", a sáskarák több mint 80 km/órás sebességű ütésekkel terítheti le áldozatát.

Niktinasztia: a jelenség amikor a virág, vagy levé...
Kačna-barlang

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 29. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/