Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A koraszülött csecsemőknél az antibiotikumokkal szembeni rezisztens baktériumok genomjainak szekvenciája néhány órán belül életmentést eredményezhet

Kép: Yann Forget / Wikimedia Commons

 A koraszülött csecsemőknél az antibiotikumokkal szembeni rezisztens baktériumok genomjainak szekvenciája néhány órán belül életmentést eredményezhet

Világszerte kb. 15 millió csecsemő születik koraszülöttként. Általában ezek az újszülöttek szövődményekben szenvedhetnek, beleértve az agyi bénulást, fejlődési problémákat, de a baktériumok által okozott fertőzéseket is.

Ezek a fertőzések súlyos problémákat okozhatnak a koraszülött csecsemőknél, mivel immunrendszerük nem fejlődött ki teljesen. Az antibiotikum-rezisztens baktériumok egyre növekvő problémájával a helyzet várhatóan csak rosszabbodni fog.

A koraszülött csecsemők olyan babák, akik kevesebb mint 37 hétre  születnek. Az újszülött halálának elsődleges oka a koraszülöttség, a súlyos krónikus egészségügyi problémák fokozott kockázata mellett.

A korai csecsemők gondozása során az orvosok egyik fő problémája a bakteriális fertőzések.

Bélrendszerünk tele van olyan jótékony baktériumokkal, amelyek nemcsak elősegítik az általunk elfogyasztott ételek bontását, hanem megakadályozzák a káros baktériumok támadását és veszélyes toxinok előállítását. Az anyaméh egy steril környezet, ami azt jelenti, hogy az újszülöttnek meg kell szereznie ezeket a jó bél baktériumokat valahonnan, hogy a kinti környezetben egészséges tudjon maradni.

A vaginális szülés során, amikor a csecsemő áthalad a szülési csatornán, a baba megszerzi a bél kiürítéséhez szükséges baktériumokat. Mivel a koraszülöttek császármetszéssel születnek, nincsenek kitéve ezeknek a jótékony mikroorganizmusoknak.

"Ez azt jelenti, hogy a koraszülött csecsemőknek nincs megfelelően fejlett immunrendszerük, bélrendszerük nincs felszerelve a jó baktériumokkal" - magyarázza Matt. "És akkor gyakran kapnak antibiotikumokat. "

Ennek eredményeként néhány koraszülöttkorban nekrotizáló enterokolitisz alakul ki. Ekkor káros baktériumok kerülnek a csecsemők bélrendszerébe, és az általuk előállított méreganyagok elkezdik elpusztítani annak a részeit. Kezelés nélkül a bél bomlani kezd. Ebben a szakaszban az egyetlen kezelés a sebészeknek a fiatal betegeken történő operációja és az elhalt bélszakasz eltávolítása, amely a fertőzés kockázatának növelésével kombinálja a problémákat.

Az Oxford Nanopore Technologies olyan gyors szekvenáló eszközöket fejlesztett ki, mint amilyen a MinION, amely órákban, nem pedig napokban képes a genomok dekódolására. A gyorsaság alapvető fontosságú .

Az immunhiányos csecsemők esetében elengedhetetlen a gyors diagnosztizálás szükségessége.

"A csecsemők állapota fél nap alatt is sokat romolhat, tehát ebben az időkeretben szeretnénk elérni az eredményeket" - mondja Matt. "Ha meg tudjuk mondani az orvosnak, hogy milyen baktériumok vannak a csecsemő szervezetében, és ki tudjuk deríteni, hogy mely antibiotikum-rezisztencia-gének vannak jelen mindössze öt órán belül, az azt jelenti, hogy az orvosok kitalálhatják, hogy milyen gyógyszereket kell a babáknak  adni."

A teszt az úgynevezett nanoporos szekvenciákat használja. Ezek olyan eszközök, amelyekbe a beteg székletéből származó bélbaktériumok mintáját helyezik. A szekvencer ezután leolvassa a DNS szálait, valós időben generálva az adatokat. A kutatók csapata kifejlesztett egy saját szoftvert az adatok gyors elemzésére, hogy ne csak azonosítsa, hogy mely baktériumfajok vannak jelen a mintában, hanem megtalálják az  olyan specifikus géneket is, amelyek antibiotikumokkal szemben rezisztensek lehetnek.

Ezzel meg tudták határozni, mely csecsemők egészségesek, és melyek szenvednek nekrotizáló enterokolitiszben vagy szepszisben . Az eredmények egyértelmű bizonyítékok a koncepcióra és a kórházakban remek felhasználási lehetőségeket mutattak. 

"Bármely klinikai vizsgálat elvégzése sokkal több munkát igényel, mert sokkal több mintával kell bizonyítania a sikert, hogy megmutathassa, hogy valóban klinikailag robusztus" - mondja Matt. "Ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket tovább fogunk vizsgálni."

Forrás: Natural History Museum

A teáskanna
NLC (Noctilucent Cloud) : avagy az éjszakai világ...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 23. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/