Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A koponyagyűjtő hangyák titokzatos világa

 A koponyagyűjtő hangyák titokzatos világa

 Az Formica archboldit 1958-ban dokumentálták először, és rögtön feltűnt a kutatóknak a kivételesen bizarr szokásuk, viszont csak a közelmúltban sikerült megfejteni a rejtélyt, a fészkeik ugyanis tele vannak egy másik hangyafaj egyedeinek levágott fejeivel.

A koponyák eredeti gazdái, a csapdaállkapcsú hangyák ráadásul félelmetes ragadozó hírében állnak a maguk súlycsoportjában. A rágói, amikről a nevüket is kapták, brutális fegyverek, nem csak a puszta méretük miatt, inkább azért, ahogyan használja őket a hangya: 200 km/órás sebességgel képes összecsapni őket, másodpercenként akár 40-szer. Nos ennek a legyőzhetetlennek hitt harcosnak a koponyái hevernek százszámra a sokkal kisebb, és úgy általában is szerényebb külsejű F. archboldi hangyabolyaiban.

A kutatók, ahhoz, hogy feltérképezzék a két hangyafaj viszonyát egy igazi deathmatch-kísérletet végeztek.

Egy mini arénába dobtak be egy-egy hangyát a két fajból, és figyelték mi történik. Általában az történt, hogy a csapdaállkapcsú megpróbálta széttépni ellenfelét, míg az hangyasavat permetezett rá, hogy ezzel megbénítsa. A tesztben az F. archboldi 10-ből 10-szer legyőzte az ellenfelét. A kontrollcsoportként használt F. pallidefulva hangyáknak viszont csak 10-ből egy alkalommal sikerült győztesen kikerülni a harcból. Annak ellenére, hogy a két faj hangyasava pontosan ugyanolyan összetételű.

A videofelvételek elemzésekor kiderült, hogy az F. archboldi elképesztően ügyesen céloz a hangyasavval, vélhetőleg évmilliók evolúciója csiszolta ki úgy a technikáját, hogy a másik ragadozó hangya ellen optimalizálja ezt a fegyvert. Ennél is érdekesebb, hogy mit tett a megbénított ellenfelével a hangya: szépen becipelte a bolyba, ahol a többi hangya szépen elfogyasztotta az utolsó morzsáig, kivéve a fejét.

Forrás: index.hu

Kép: index.hu
2021-es naptár
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/