Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kőkorszak

Kép: intercontact.files.wordpress.com

 A kőkorszak

 A kőkorszak az őskor egy szakasza, körülbelül 2,4 millió évvel ezelőttől i. e. 4500-ig tart. Az emberré vállás evolúciós folyamatában a kőkorszak azt a szakaszt takarja, amely kőeszközök kizárólagos használatával jellemezhető. 

A kőeszközök nemcsak az emberre jellemzők, hanem az emberfélék közül több más nemre is, így például az Australopithecusra. Alsó határa az első készített eszközök megjelenését takarja, felső határa azonban csak közmegegyezéses határ. Már i. e. 4500 előtt is megjelentek olyan régészeti kultúrák, amelyek rezet is használtak, majd a termékeny félholdon is elterjedt. A termékeny félhold a Közel- Kelet egy félhold alakú területe, ami eredetileg Mezopotámiát és Kánaánt foglalta magában, de később hozzáértették a Nílus-völgyet, azaz az ókori Egyiptomot is. 

Kőkori kultúrák azonban még a 20. században is léteztek.

A kőkorszakot három szakaszra oszthatjuk: paleolitikum (őskor vagy pattintott kőkorszak), mezolitikum (középső kőkorszak vagy átmeneti kőkorszak), neolitikum(újkőkor vagy csiszoltkő-kor). A paleolitikumot pedig három szakaszra oszthatjuk az alsó paleolit, középső paleolit és felső paleolit. Az alsó paleolit a Homo habilis megjelenésének ideje, és még ennek folyamán terjedt el a Homo erectus is. Eszköztáruk leginkább marokkőből állt és ennek az itt használt eszközök tetembontásra, darabolásra alkalmas kőszilánkok, hasítókövek, marokkövek voltak.

A középső paleolit egy rövidebb átmeneti korszak volt, majd a felső paleolit jelentette a neandervölgyi ember és a Homo sapiens sapiens együttélésének korát. A mezolitikum kb. 11 500 évvel ezelőtt kezdődött és a földművelés, valamint az állattenyésztés megjelenésével ért véget kb. a Kr.e. 8-6, évezredben. A neolitikum a kőkorszak utolsó része. Az újkőkorszak a földművelés kialakulásával kezdődik és a fém alapú eszközök elterjedésével ér véget.

A kőkorszak kifejezést a régészeti és ősrégészeti anyag leírásának segítésére találták ki, de ma már tudjuk, hogy határai csak közmegegyezésesek lehetnek, mivel az eszközkultúrák változása és fejlődése mindig folytonos, határ nélküli, ezenkívül földrajzilag más és más mértékű és jellegű. Egzakt, az egész Földre, vagy akár csak egy nagyobb régióra kiterjedően nem lehet az eszközkultúrák alapján periodizálni.


Kép: intercontact.files.wordpress.com

 A kőkori ember igencsak magányos lehetett – egy korábbi kutatás szerint ugyanis ez idő tájt alig több mint ezerötszáz lakója volt Európának. A homo sapiens körülbelül 43 ezer évvel ezelőtt jelent meg Európában, majd – a régészeti leletek tanúsága szerint – hamar birtokába vette a kontinenst.

Isabell Schmidt és Andreas Zimmermann az úgynevezett aurignaci kultúra nyomait vizsgálták, melynek jelenléte Európában az i. e. 42 ezertől i. e. 33 ezerig datálható. A kutatópáros Spanyolország északi részétől kiindulva egészen Lengyelország nyugati régióiig terjedően négyszáz különböző régészeti lelőhelyet fésült át. Ez alapján úgy találták, hogy őseink mindössze tizenhárom különböző földrajzi területen csoportosultak, a kontinens nagy részét érintetlenül hagyták.

Az eredmények azt mutatták, hogy az említett tizenhárom régión mindössze harmincöt különböző népesség osztozhatott.


2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál eredményei

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. február 25. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/