Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A közönséges páva mindennapjai

Kép: pexels.com

 A közönséges páva mindennapjai

 A pávák minden típusa trópusi erdőkben és bambusz sűrűségekben él, és kizárólag vízközelben.

A közönséges páva széles körben elterjedt Indiában és Srí Lankán. Kedvenc élőhelyei a cserjés erdők, különösen víz és füves lejtők jelenléte mellett. Az ültetvényekre is letelepszik, ha kedvére való magas fák vannak, amelyeken kényelmes aludni. 

A természetben a pávák tápláléka magvakból, növények és gerinctelenekből áll. Szívesen táplálkoznak a termesztett gabonafélék hajtásaival, és amikor a gyümölcsfák bogyói és gyümölcsei beérnek, nagy mennyiségben esznek belőlük. A pávák képesek kígyókat és apró rágcsálókat is elkapni és megenni.


Kép: pexels.com

 Ezek a madarak különböző időpontokban szaporodnak, a terület földrajzi elhelyezkedésétől függően. India déli részén a fészkelési időszak az esős évszak végén kezdődik, északon pedig áprilistól júliusig tart. A hímek a fészkelőhelyet legfeljebb 1 ha területen a vetélytársaktól óvják, a nőstények azonban nem ismerik fel annak határait. A pávákban a házasság alapja a párzás. A párzás utáni háremek felbomlanak, a hímek nem vesznek részt a csibék költésében és nevelésében. A hímnek legfeljebb 3-5 nősténye van.

A fészket a nőstény a földön egy kis mélyedés formájába rendezi a talajon, bélelve, mint minden csirke, kis mennyiségű száraz fűvel és levelekkel. A fészekben általában 4-7 gömbölyű szürkés tojás található, halvány vöröses csíkokkal. A nőstény nagy buzgalommal költi a tojásokat körülbelül 30 napig, amikoris a csibék kikelnek.

Eleinte a csibékkel rendelkező nőstény az erdő megközelíthetetlen, jól védett területein " szedeget" , és csak később kezd kimenni velük nyílt helyekre. A csibék elég gyorsan felnőnek. Három hetes korukban már a nemük különböznek egymástól, de a tollazat teljes pompáját és a szaporodási képességet csak az élet harmadik évében érik el.

A közönséges páva a legszebb házimadarunk - a házi páva - őse. A helyi lakosság vad pávákra vadászik ízletes húsáért, főleg a fiatal madarakból.

Könyvajánló : Pete Margit "Cseperedő"
Hangoskönyvek kicsiknek és nagyoknak, könyvkiadási...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/