Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A ködfoltos párduc

Kép: erdekesvilag.hu

 A ködfoltos párduc

 Kedvelt élőhelyük az akár 2000 méteres magasságban lévő trópusi és szubtrópusi esőerdők, azonban néha a mangróve mocsarakban és a füves területeken is feltűnnek. Elterjedési területe Dél-Kínára, a Himalája keleti részére, Északkelet-Indiára, Délkelet-Ázsiára és az Indonéziai-szigetvilágra terjed ki. Tajvanon élő alfaja kihalt.

Ázsia egyik legszebb, legimpozánsabb ragadózója (Neofelis nebulosa) hihetetlen ügyességgel mászik a  fák ágain. A rendkívül ritkán megfigyelhető, félénk nagymacskáról korábban úgy vélték, hogy sajátos koponyaszerkezete alapján nemének egyetlen képviselője, de amerikai kutatók felfedezték, hogy a Borneón és Szumátrán élő változata, a borneói ködfoltos párduc (Neofelis diardi), önálló fajt képvisel.

61–106 centiméter hosszú, súlya 11–23 kilogramm. Bundája színe világos-sárgásbarnába hajló, gyakran halvány mintázattal, hátán részleges dupla csík fut. Sárgásbarna, homokszínű bundáját jellegzetes, szabálytalan formájú, leginkább felhőhöz hasonlító, sötét szélű foltok díszítik – ezekről kapta általános és tudományos nevét is.

Teste zömök, szemfogai az élő macskafélék közül arányosan a leghosszabbak (több mint 5 centiméteresek).

Ez a korai kutatókat arra a megállapításra juttatta, hogy valószínűleg nagy testű szárazföldi állatokra vadászik. Azonban, mivel ezen faj vadonban elfoglalt élőhelye feltűnően kicsi, manapság inkább úgy véljük, hogy elsődleges zsákmányát fán élő emlősök, főleg gibbonfélék és makákók alkotják, melyet kisemlősökkel, madarakkal, szarvasfélékkel, gyalogsülfélékkel és háziállatokkal egészít ki.

A ködfoltos párduc olyan "mókusszerű képességekkel" rendelkezik, mint a dél-amerikai tigrismacska. Fogságban ösztönszerűen a hátsó lábain függeszkedik, hosszú farkát lengetve egyensúlyozik és fejjel lefelé szalad le a fatörzseken. Rövid, rugalmas lábainak, nagy mancsainak és éles karmainak együttes hatása nagyon magabiztossá teszi. A farka olyan hosszú, mint a teste, ezzel is segítve az állatot az egyensúlyozásban. Valószínűleg magányosan élnek, de az állat vadonbeli viselkedése nagyrészt ismeretlen a rejtőzködő természete miatt.

Forrás: erdekesvilag.hu, wikipédia

Kép: erdekesvilag.hu
Legalább 380 bálna és delfin pusztult el, miután p...
Farkas Tekla: Könyvajánló

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 29. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/