Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kobot ( együttműködő robot)

Kép: intercontactnews.com

 A kobot ( együttműködő robot)

 Amíg a hagyományos robotok nagyméretűek és rengeteg helyet foglalnak el, a kobot kompakt, és kis helyen is elfér. A hagyományos ipari robotok többnyire nehezek is (súlyúk 50 kg-nál kezdődik), és csak rögzítve működnek: miután beszerelték őket, sem újraprogramozni, sem egy másik feladathoz áthelyezni nem egyszerű őket.

Ezzel szemben a kobotok könnyűsúlyúak (kevesebb, mint 29 kg-ot nyomnak), 40%-al könnyebbek és kisebbek, mint a hagyományos robotok. Könnyedén áthelyezhetőek és új feladat adható nekik: egy gyári munkás könnyedén újraprogramozhatja a kobotot, egyszerűen a robotkar a kívánt felületen való mozgatásával.

Az együttműködő kobotok leállnak, amikor akadályt észlelnek, ami lehet például egy emberi kar is. A hagyományos robotok ilyen védelemmel nem rendelkeznek. Képes arra, hogy ha egy éles, hegyes szerszámmal az emberhez ér, milliszekundum alatt megállítja a mozgását, érzi, ha akadályba ütközik.

A kobotok telepítési ideje mindössze töredéke annak, amit egy hagyományos robot igényelne. Bárki meg tudja tanulni, hogy kell kobotot programozni, még egy tíz éves gyermek is képes rá. A kobot egy tényleges technológiai áttörésnek számít, hiszen a hagyományos robotokat csak egy konkrét feladattal lehet megbízni, és azt is csak programozó szakemberek segítségével.

Hogy miért csak most jelentek meg? Mert azok a technológiák, amelyek a biztonságos együttműködést lehetővé teszik, csak az elmúlt tizenöt évben fejlődtek ki.

Forrás: intercontactnews.com

Worms város , Németország
Ariadne barlangjai - 20 év a Pilis mélyén - videó

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. február 25. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/