Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A klímaváltozás itt és most történik, nem valamikor a távoli jövőben

 A klímaváltozás itt és most történik, nem valamikor a távoli jövőben

 Ezek Pálinkás József szavai, aki arról beszélt az egyik konferencián, hogy ezt a teljes társadalompolitikának figyelembe kell vennie, minden egyes szakpolitikának. „Ezekben a kérdésekben közös álláspontot kell kialakítani akkor is, ha egyébként vannak politikai és ízlésbeli különbségek".

Lányi András szerint  csak a világ hatalmasságai hozhatnak nemzetközi konferenciákon érdemi döntéseket. „Őszintén szólva ez a legkevésbé valószínű, a globális elit a rendszer haszonélvezőjeként a legkevésbé érdekelt a változásban."

Christian Downie az Ausztrál Kutatási Tanács DECRA munkatársa az Ausztrál Nemzeti Egyetemen hasonlóképpen gondolja, mint kiderül  a  The Conversation cikkéből.

Ideje elkezdeni beszélni az éghajlatváltozás elleni fellépés legfontosabb ellenzőiről: a fosszilis tüzelőanyagok iparáról. Ha a történelem tanított nekünk valamit, akkor az az, hogy amikor az olaj-, gáz- és szénipar ellenzi az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó politikákat , akkor ezek a politikák kudarcot vallanak .

Végül is az Egyesült Államok most a legnagyobb olaj- és gáztermelő, a legnagyobb széntartalékkal a bolygón, és olyan vállalkozások otthona, mint például az ExxonMobil, amelyek 40 év óta tudnak az éghajlatváltozásról, és mégis tagadják annak létezését.

Melyek lennének tehát azok a legfontosabb leckék a politikai döntéshozók számára, amelyeket érdemes lenne megtanulniuk a tiszta energia átmenetének előmozdítása érdekében?

Először is a kormányoknak támogatni kellene a a tiszta energia támogatását. A célzott politikák, például a napenergia-iparnak nyújtott támogatások vagy a háztartásoknak a napenergia-visszatérítések, egyaránt fellendítenék az ipart, és egy speciális politikai választókerületet építhetnének fel a napenergia támogatására.

Valójában az USA-ban a Napenergia-ipari Szövetség jelenleg a tiszta energia szószólója Washingtonban, akárcsak a Solar Council itt, Ausztráliában. Mindkét csoport segített ellensúlyozni a fosszilis tüzelőanyagok lobbizását.

Másodszor, a politikai döntéshozóknak törekedniük kell a fosszilis tüzelőanyagok iparán belüli és azok közötti megosztások kiaknázására.

Például, ha a cél a szén szabályozása, akkor a politikáknak szorgalmazniuk kellene a szénbányászati ​​társaságok és a villamos energia közművek közötti természetes megosztást a villamos energia előállításához.Ebben az esetben a legjobb tét az, hogy olyan politikailag gyenge iparágakat célozzon meg, amelyek kevésbé képesek felvenni az ellenállási kampányt.

Harmadszor, a politikai döntéshozóknak nemcsak arra kell törekedniük, hogy beépítsék a meglévő kereskedelmi érdekeket és kihasználják a megosztottságot, hanem a kereskedelmi érdekeket is át kell alakítsák.

Az olyan politikák, mint például a megújuló energiára vonatkozó célok, amelyek arra kötelezik a közüzemeket, hogy fektessenek be megújuló energiába, e vállalkozások kereskedelmi érdekeit idővel, a megújuló energiát támogató politikák felé tolják el.

Mivel azonban a világ olajkészleteinek egyharmadát, a földgázkészleteinek felét és a globális szénkészletek 90 százalékát a földön kell hagyni, hogy teljesítsék a párizsi célokat, a kormányoknak sürgősen hatékony fellépésre van szükségük.

Ezzel szemben, függetlenül attól, hogy melyik közigazgatás hatalmáról beszélünk, az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépések továbbra is késnek.

Neves napok
Legek az állatvilágban - a lajhár

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 14. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/