Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A királydrongó trükkös és gyönyörű (Dicrurus macrocercus)

Kép: https://upload.wikimedia.org/

 A királydrongó trükkös és gyönyörű (Dicrurus macrocercus)

 Ez a család körülbelül 20 madárfajt tartalmaz, amelyek Ázsia és Afrika trópusán élnek. A királydrongó jellegzetes vonása a hosszú, bevágott farok. A szélső tollak néha 2-3-szor hosszabbak, mint a többiek. Élőhelye kiterjedt - Dél-Ázsia, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Dél-Ausztrália és Óceánia trópusaira és szubtrópusaira.  

Szavannacserjékben él, az erdők szélén. Gyakran megtalálhatók a hegyekben, legfeljebb 3000 méter tengerszint feletti magasságban. Parkokban is élhet, gyakran az emberi településeken. A királydrongó madár nagyszerűen utánozza más madarak hangját.

Valamennyien virtuóz mutatványokat hajtanak  véghez a levegőben repülés közben, elsősorban a rovarok üldözésekor, amikor kitartóan, sokáig követik őket. A viselkedési jellemzők közül meg kell említeni a madár-rokonok kivételes kötődését és az idegenekkel szembeni ellenségeskedést. A terület védelmének ösztöne annyira erős, hogy heves csatákba kezdenek értük. A madárfészek törékeny fűkosár, amelyek a faágakhoz kapcsolódnak. Egy fészekalj 3–5 tojásból áll. Mindkét szülő buzgó őr, akik agresszív módon védik az utódokat a kívülállók támadásaitól. Sőt, megtámadják a közelítő ragadozó madarakat, amelyek náluknál akár jóval nagyobbak és erősebbek is lehetnek.


 A királydrongó rovarokkal táplálkozik, repülés közben kapja el őket a fák koronái között. Kereshetnek zsákmányt kerítésen és telefon vezetékeken ülve, az emberek házainak közelében. A királydrongók ügyes repülők, a hosszú farok és a jellegzetes tollaik segítik őket. Ezért üldözhetik az áldozatot, ügyesen repülve vagy a földre süllyedve. Az étrendjükben bogarak, pillangók, szitakötők, cikókák vannak. Nagyon szívesen esznek termeszeket, sőt velük is vándorolnak.  Továbbá vadászhat kisméretű madarakra, valamint halakra a vízek felszínén. Este és éjszaka a lámpák vonzzák őket, mivel az éjszakai pillangók és lepkék szivesen repkednek a lámpák körül.

A Szahara sivatag közelében fekvő országokban élő királydrongók, a trópusi afrikai bozótoson átmenő nagyállatokat, például az elefántokat és orrszarvúkat követik. A hatalmas állatokat ellepő rovarfelhők kiváló táplálékkínálatul szolgálnak ezeknek a madaraknak. Elég kitátni a csőrüket és máris elkaphatják a felriadt repülõ ízeltlábúakat.

 A tudósok a királydrongó szellemét nagyon lenyűgözőnek ítélik meg. Ez a madár meg tudja jósolni más állatok reakcióit bizonyos eseményekre, és így előrelátja a viselkedésüket. Képes még ok-okozati összefüggéseket is megállapítani más állatok cselekedeteiben. Könnyen kiképzik a körülmények.Végül is a királydrongó nem rendelkezik kiemelkedő fizikai adottságokkal, amelyek elősegítik a létezésharcban. Ő egy ragadozó, ám ragadozónak meglehetősen gyenge. Ki kell használnia a mentális képességeit, és fejlesztenie kell azokat, a túlélés érdekében

Mesélő Természet- mesekönyv
Panda kinézetű csau csau kutyusok: valóság vagy re...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/