Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kínai hold lepke ( Actias dubernardi)

 A kínai hold lepke ( Actias dubernardi)

A kínai hold lepke dél-kínai eredetű rendkívül szép lepkefaj. Szexuálisan dimorf ( különböző megjelenésű), a hímek meglehetősen neon-rózsaszínű és sárga megjelenésűek, hosszú, elegáns farokkal, míg a nőstények kissé kövér, halvány fehér / zöldes árnyalatúak és világos rózsaszínű a  farkuk.

Kínában a hegyvidéki felhős erdőkben élnek, körülbelül 1000–3000 m magasságban; élőhelyük hűvös és párás. A kutatók nem sokat tudnak ökológiájukról, úgy gondolják, hogy évente két-három nemzedékük van és egy kis „szünet", vagyis rövid időszak, amit bábként töltenek a koronákban. A vadonban tűnyalábos fenyővel táplálkoznak. Noha szaporodása viszonylag nehéznek tekinthető, fogságban nagy erőfeszítések nélkül szaporítani lehet. Az egyetlen nehézség a környezet és a szükséges feltételek megteremtése számukra. De amennyiben megoldod ezeket, akkor nagyon kifizetődőek és fenntarthatóak. A felnőtteknek figyelemre méltó farkuk van, amely hosszabb, mint a szárnyuk. Úgy gondolják, hogy a farok olyan hangi reflektor, amely zavarhatja a denevérek echolokációját ( ultrahanggal való tájékozódásukat) . Ennek a segítségével csapják be a denevéreket, és így ők a testük helyett a farkat támadják meg, amivel lehetővé teszik a lepkék elmenekülését, akár a farok leszakadásának árán is.

A nőstény akár 120 tojást tojhat, és bárhova elhelyezheti tojását. A tojások ovális alakúak, 1,5 × 1 mm- esek; fehéres szürke színűek ,  és szilárdan ragadnak a levelekhez valamint ágakhoz, vagy fogságban annak a ketrecnek a falához, amelyben a nőstényt tartották. Az újonnan kikelt lárva fekete színű, szőrszálakkal. A lárva stádiumban négyszer levedli a bőrét.  A második részben tovább világosodik narancssárgára. A harmadik részben gyönyörű zöld színűre változik, fehér csíkokkal és ezüst / arany fémes fényvisszaverő jelöléssel a gumók oldalán. A mellkasi szakaszok felett fehér, fekete és piros csík található, amely kinyitható és bezárható. Minden szakaszban tűnyalábos fenyővel táplálkozik. Az itt bemutatott videóban végig nézhető a teljes fejlődés. 

A teljesen megnőtt hernyó hossza 60–75 mm. Barnás selyembábját a földön moha vagy fenyőtű között fonja,. Az imago (teljesen kifejlődött, nemzőképes szárnyas rovar) körülbelül négy hét után kilép a bábból, a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően. Egy felnőtt lepke élettartama rövid, legfeljebb 10–12 nap (a nőstények zsírtartalmuk miatt hosszabb ideig élnek).

Kép: bredingbutterflies.com
A nagy kaland
Nagyboldogasszony napja

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. április 03. péntek

Captcha kép