Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kávé- és csokoládéfogyasztás is elősegítheti a malária terjedését

Kép: IFLScience!

 A kávé- és csokoládéfogyasztás is elősegítheti a malária terjedését

 Egy új tanulmány szerint a világ számos kedvenc ételének és italának a termesztése - például a kávé, a csokoládé és a szója - a malária terjedését segítheti elő.

Az olyan termékek, mint a kávé, kakaó, dohány, tea, marhahús, szójabab és pálmaolaj hatalmas mennyiségű földet igényelnek, hogy kielégítsék a fejlett országok intenzív keresletét, és hozzájáruljanak az erdők kiirtásához a világ számtalan trópusi régiójában.

Korábbi kutatások  kimutatták, hogy az erdőirtás ideális feltételeket teremthet az Anopheles szúnyogok fejlődéséhez, amelyek nőstényei hordozzák és elterjeszthetik a maláriaért felelős parazitát. Az erdőirtás elősegítheti a melegebb környezet megteremtését, kevesebb ragadozóval, ez a tökéletes környezet a szúnyogok számára. Ezzel párhuzamosan a fák kivágása csökkenti a víz abszorpcióját ( felszívódását), több talajt érhet a napfény, aminek hatására egyre több meleg állóvíz medence jön létre, amelyeket a szúnyogok szaporodásra használnak.

A  Nature Communications folyóiratban a sydney-i egyetem kutatói megbecsülték, hogy az erdőirtás okozta maláriakockázat mennyiben tulajdonítható a széles körben forgalmazott áruk iránti keresletnek. Becsléseik szerint az erdőirtási hotspotokban az emberre forduló malária-kockázatának akár 20% -át a szárazföldi export - például fa, fatermékek, dohány, tea, kakaó, kávé és pamut - nemzetközi kereskedelme határozza meg.

Forrás: IFLScience

Zsiráfok napelemmel működő nyomkövetővel
Gyöngyből készült ékszerek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/