Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kávé- és csokoládéfogyasztás is elősegítheti a malária terjedését

Kép: IFLScience!

 A kávé- és csokoládéfogyasztás is elősegítheti a malária terjedését

 Egy új tanulmány szerint a világ számos kedvenc ételének és italának a termesztése - például a kávé, a csokoládé és a szója - a malária terjedését segítheti elő.

Az olyan termékek, mint a kávé, kakaó, dohány, tea, marhahús, szójabab és pálmaolaj hatalmas mennyiségű földet igényelnek, hogy kielégítsék a fejlett országok intenzív keresletét, és hozzájáruljanak az erdők kiirtásához a világ számtalan trópusi régiójában.

Korábbi kutatások  kimutatták, hogy az erdőirtás ideális feltételeket teremthet az Anopheles szúnyogok fejlődéséhez, amelyek nőstényei hordozzák és elterjeszthetik a maláriaért felelős parazitát. Az erdőirtás elősegítheti a melegebb környezet megteremtését, kevesebb ragadozóval, ez a tökéletes környezet a szúnyogok számára. Ezzel párhuzamosan a fák kivágása csökkenti a víz abszorpcióját ( felszívódását), több talajt érhet a napfény, aminek hatására egyre több meleg állóvíz medence jön létre, amelyeket a szúnyogok szaporodásra használnak.

A  Nature Communications folyóiratban a sydney-i egyetem kutatói megbecsülték, hogy az erdőirtás okozta maláriakockázat mennyiben tulajdonítható a széles körben forgalmazott áruk iránti keresletnek. Becsléseik szerint az erdőirtási hotspotokban az emberre forduló malária-kockázatának akár 20% -át a szárazföldi export - például fa, fatermékek, dohány, tea, kakaó, kávé és pamut - nemzetközi kereskedelme határozza meg.

Forrás: IFLScience

Hangoskönyvek kicsiknek és nagyoknak, könyvkiadási...
G. Joó Katalin: Fricska
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/