Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A káposztamoly ( Plutella xylostella) elleni védekezés környezetkímélő módja géntechnológia alkalmazásával

A káposztamoly ( Plutella xylostella) elleni védekezés környezetkímélő módja géntechnológia alkalmazásával 

 Minden évben világszerte a  káposztamoly  milliárd dollárnyi károkat okoz a mezőgazdaságban.Eredetileg európai faj volt, de a 20. században az egész világra széthurcolták. Magyarországon mindenütt és mindig megtalálható. 

Hazánkban 3–4 nemzedéke van úgy, hogy ezek összefolynak. A csúcsrajzása többnyire nyárra, de egyes években az ősz első felére esik. A bábok áttelelnek, de lepkékkel a téli hónapokban is találkozhatunk. Mivel a káposztamoly migráló faj, a téli hónapokban talált lepkék migráló és esetenként telelő példányok is lehetnek.

A tudósok arra törekedtek, hogy úgy küzdjenek a kártevők ellen, hogy ne legyen szükség a továbbiakban is erős rovarirtókat  igénybe venni. Az Oxitec, brit biotechnológiai vállalat egy olyan megoldást fejlesztett ki, amely egy önkorlátozó moly törzs létrehozását eredményezte géntechnológia alkalmazásával.

Az első tesztek meg is valósultak, a Cornell Egyetem kutatói szabadon engedték a cég géntechnológiával létrehozott hímeit, hogy kölcsönhatásba lépjenek és párosodjanak vad társaikkal. 

"A hímek olyan gént tartalmaznak, amely a lárva stádiumában a nőkre jellemző mortalitást ( halálozást ) biztosítja" - mondta Anthony Shelton, a Cornell entomológiai professzora vezető kutatója az UPI-nek egy e-mailben.

"Amikor a kiszabadult hímek párosulnak a nőstényekkel a szabadban, akkor a hímszelekciós, önkorlátozó gént hordozzák és adják tovább, így a párzásból származó nőstény utódok nem maradnak fenn, ami a populáció csökkenéséhez vezet."

A korábbi laboratóriumi tesztekben a módosított hímek sikeresen szerepeltek, de a kutatók biztosak akartak lenni  abban, hogy a genetikailag módosított molylepkék hasonló módon viselkednek a terepen.

Az ezen a héten a Frontiers in Bioengineering and Biotechnology folyóirat közzétett terepi eredmények megerősítették, hogy az Oxitec moly a várt módon viselkedik.

Forrás: upi.com

Kép: scienceimage.csiro.eu
Az Apple 2, 5 milliárd dollárral támogatja a kalif...
Surranó Soma kalandjai
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/