Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kanári szigeteki kutya, avagy a Presa Canario története

 A kanári szigeteki kutya, avagy a Presa Canario története

  A Presa Canario kutyák súlya átlagosan 36 és 65 kg között van, és könnyen megtámadhatják az embert. Hihetetlenül erősek és teljesen rettenthetetlenek. Szakértők úgy vélik, hogy ha a Presa Canario egy személy ellen támad, az utóbbi szabadulása  esélytelen. Arányos testfelépítése rendkívüli erőt és mozgékonyságot produkál.

A presa canario eredete Spanyolországra, pontosabban mondva a Kanári-szigetekre tehető. Ősei a spanyol dogokban keresendők, melyeket a középkori spanyol szárazföldön változatos feladatokra használtak. 

Az antik írásokban leginkább átfogóan "alano"-ként emlegetett spanyol dogok éppen úgy előfordultak komolyabb vadászatokon, mint marhacsordák esetében hajtókutyaként, vagy őrző-, védő funkcióban. De tradicionális bika- vagy kutyaviadalokon is szerepeltették ezeket az állatokat. A középkori nemesség körében nagy kedveltségnek örvendett a régi spanyol alano, mivel vadászatokon félelmet és kompromisszumot nem ismerve állt a medvék, szarvasok és vaddisznók útjába. Felülmúlhatatlan bátorsága vezetett ahhoz, hogy végül is ú.n. háborús kutyaként is alkalmazták, amikor is nem csupán a katonák sátrainak őrzése volt a feladata.

Tüskés páncéllal felszerelve az ellenséges hadsereg soraiba kellett nyomulnia, komoly sérüléseket okozva ezáltal az ellenfél katonáinak és lovainak. A XVI. é XVII. században a spanyol hódítók Dél-Amerika meghódításához is magukkal vitték ezeket a kutyákat. A kedvező földrajzi fekvésű Kanári-szigetek köztes állomásul szolgáltak a hódítóknak és gyarmatosítóknak, így került a molosszer-szerű kutyák számos példánya a Kanári-szigetekre. Ezáltal megalapozódott a mai „presa canario" génállománya, ami vélhetően a szigeteken honos „majorero" és a spanyol alano kereszteződésével történt. A kevés vadászni valót tartogató és csaták színhelyéül sem szolgáló Kanári-szigeteken a tanyák és a haszonállatok őrzésére használták ezt a kutyafajtát. A tenyésztési célok között egyre jobban háttérbe került a vadászösztön és a harckészség, egyre inkább azokat az állatokat keresték , melyek lényében a magas fokú éberség kifejezetten erős idegekkel kombinálódott .

Forrás: zooplus.hu

Kép: wikipédia
Mesélő Természet- mesekönyv
Szeretném, ha vadalmafa lennék!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/