Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kanári szigeteki kutya, avagy a Presa Canario története

 A kanári szigeteki kutya, avagy a Presa Canario története

  A Presa Canario kutyák súlya átlagosan 36 és 65 kg között van, és könnyen megtámadhatják az embert. Hihetetlenül erősek és teljesen rettenthetetlenek. Szakértők úgy vélik, hogy ha a Presa Canario egy személy ellen támad, az utóbbi szabadulása  esélytelen. Arányos testfelépítése rendkívüli erőt és mozgékonyságot produkál.

A presa canario eredete Spanyolországra, pontosabban mondva a Kanári-szigetekre tehető. Ősei a spanyol dogokban keresendők, melyeket a középkori spanyol szárazföldön változatos feladatokra használtak. 

Az antik írásokban leginkább átfogóan "alano"-ként emlegetett spanyol dogok éppen úgy előfordultak komolyabb vadászatokon, mint marhacsordák esetében hajtókutyaként, vagy őrző-, védő funkcióban. De tradicionális bika- vagy kutyaviadalokon is szerepeltették ezeket az állatokat. A középkori nemesség körében nagy kedveltségnek örvendett a régi spanyol alano, mivel vadászatokon félelmet és kompromisszumot nem ismerve állt a medvék, szarvasok és vaddisznók útjába. Felülmúlhatatlan bátorsága vezetett ahhoz, hogy végül is ú.n. háborús kutyaként is alkalmazták, amikor is nem csupán a katonák sátrainak őrzése volt a feladata.

Tüskés páncéllal felszerelve az ellenséges hadsereg soraiba kellett nyomulnia, komoly sérüléseket okozva ezáltal az ellenfél katonáinak és lovainak. A XVI. é XVII. században a spanyol hódítók Dél-Amerika meghódításához is magukkal vitték ezeket a kutyákat. A kedvező földrajzi fekvésű Kanári-szigetek köztes állomásul szolgáltak a hódítóknak és gyarmatosítóknak, így került a molosszer-szerű kutyák számos példánya a Kanári-szigetekre. Ezáltal megalapozódott a mai „presa canario" génállománya, ami vélhetően a szigeteken honos „majorero" és a spanyol alano kereszteződésével történt. A kevés vadászni valót tartogató és csaták színhelyéül sem szolgáló Kanári-szigeteken a tanyák és a haszonállatok őrzésére használták ezt a kutyafajtát. A tenyésztési célok között egyre jobban háttérbe került a vadászösztön és a harckészség, egyre inkább azokat az állatokat keresték , melyek lényében a magas fokú éberség kifejezetten erős idegekkel kombinálódott .

Forrás: zooplus.hu

Kép: wikipédia
Kismajom az óvodában
Legek az állatvilágban - a gepárd
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/