A nevadai Fly gejzír 

Fly gejzír

 A nevadai Black Rock sivatagban található ez a különleges természeti képződmény a Fly gejzír. A gejzír egy véletlen folytán emberi beavatkozás nyomán "kelt életre".

Az 1900-as évek elején a földterület tulajdonosai a sivatagos vidéket termő területekké szerették volna alakítani, így 1916-ban fúrásokat végeztek. A fúrás során bukkantak rá erre a geotermikus vízkamrára, melynek több száz méter mélyről jövő forró vize a 60-as évektől tört utat magának a felszínre ezeken a különleges alakú képződményeken keresztül. A körülötte kialakuló 30-40 kisebb teraszos medencében szintén buzogva tör fel a forró víz. A színpompás mesebeli Fly gejzír egy magánbirtokon fekszik és csak külön engedéllyel látogatható.

A gejzírt egy hármas csúcs jellemzi, ahonnan a víz mindhárom csúcsból kitör. A csúcsok környékét meleg vizes medencék veszik körül, amelyek gazdagok kalcium-karbonátban. Néhány tó már olyannyira lehűlt, hogy lehetővé teszi a látogatók számára, hogy fürödjenek benne.

A gejzír a tengerszint feletti 1230 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, ahol a környék csapadékmennyisége évente csak 300 mm-t ér el. A csekély mennyiségű csapadék ellenére a környéken lévő esővízen kívül a hegyekből származó folyóvízellátás biztosítja a helyi víztartó réteg ellátását .