Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A nevadai Fly gejzír

A nevadai Fly gejzír 

Fly gejzír

 A nevadai Black Rock sivatagban található ez a különleges természeti képződmény a Fly gejzír. A gejzír egy véletlen folytán emberi beavatkozás nyomán "kelt életre".

Az 1900-as évek elején a földterület tulajdonosai a sivatagos vidéket termő területekké szerették volna alakítani, így 1916-ban fúrásokat végeztek. A fúrás során bukkantak rá erre a geotermikus vízkamrára, melynek több száz méter mélyről jövő forró vize a 60-as évektől tört utat magának a felszínre ezeken a különleges alakú képződményeken keresztül. A körülötte kialakuló 30-40 kisebb teraszos medencében szintén buzogva tör fel a forró víz. A színpompás mesebeli Fly gejzír egy magánbirtokon fekszik és csak külön engedéllyel látogatható.

A gejzírt egy hármas csúcs jellemzi, ahonnan a víz mindhárom csúcsból kitör. A csúcsok környékét meleg vizes medencék veszik körül, amelyek gazdagok kalcium-karbonátban. Néhány tó már olyannyira lehűlt, hogy lehetővé teszi a látogatók számára, hogy fürödjenek benne.

A gejzír a tengerszint feletti 1230 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, ahol a környék csapadékmennyisége évente csak 300 mm-t ér el. A csekély mennyiségű csapadék ellenére a környéken lévő esővízen kívül a hegyekből származó folyóvízellátás biztosítja a helyi víztartó réteg ellátását .

Madár repülési világrekord: 12.000 km pihenés nélk...
Mese az őszről

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 22. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/