Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kaliforniai mókus egyedi védekezése ragadozók ellen

 A kaliforniai mókus egyedi védekezése ragadozók ellen

 A kaliforniai mókus 10 millió éve harcol a csörgőkígyókkal, és most számos jó módszert talált a húsevők elleni harcra. Abban a pillanatban, amikor a hüllők megtámadnák őket szemtől szemben,nagyon gyorsan reagálnak. A kígyók ha nem gondoskodnak arról, hogy váratlanul támadják meg a zsákmányt, az erőfeszítés eredménytelen.

A csörgő kígyó az infravörös sugarakat használja a zsákmány kereséséhez. A fej két oldalán, a szemek és az orrnyílás között elhelyezkedő szervek belsejében egy-egy membrán van, amely infravörös antennaként működik, és háromezred fokos hőmérsékletkülönbség érzékelésére is képes.

Amerikai kutatóknak most sikerült megfejteni e különleges szerv működésének molekuláris hátterét. A gödörszerv idegsejtjeiben egy a TRPA1 nevű fehérje által létrehozott ioncsatornát találtak, amely az infravörös sugárzás hatására bekövetkező hőmérsékletváltozást képes érzékelni. Ezzel igazolták a viselkedésökológusok korábbi feltételezéseit, mely szerint az infravörös sugárzást nem fényként (tehát nem a fotonok hatásaként), hanem valóban hőként érzik a kígyók.

Ha a mókus kígyóval találja magát szemben, vagy olyan területre lép, ahol csapda lehet, a vér azonnal a farkában koncentrálódik. Így a farok hőmérséklete megemelkedik , és a kígyó figyelme erre irányítódik. Olyan ez mint egy csali, hogy esélye legyen szépen kibújnia a támadás elöl míg ő ez idő alatt jól megrágcsálja a kígyó testét. Egy ilyen találkozásnál sok esetben a csörgőkígyók fel is adják a támadást, kivéve ha a mókus támad. Merthogy általában ez történik. Ezután átnyalogatják a saját prémüket, hogy kígyó szaguk legyen. A tudósok szerint ettől a ragadozók tévesen azt hiszik, hogy a mókus fészkében néhány mérgező, veszélyes állat él, ahelyett, hogy finom falatot kínálna, Így messzire elkerülik azt.


Sün-vacok
Ariadne barlangjai - 20 év a Pilis mélyén - videó

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 25. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/