Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A kaliforniai mókus egyedi védekezése ragadozók ellen

 A kaliforniai mókus egyedi védekezése ragadozók ellen

 A kaliforniai mókus 10 millió éve harcol a csörgőkígyókkal, és most számos jó módszert talált a húsevők elleni harcra. Abban a pillanatban, amikor a hüllők megtámadnák őket szemtől szemben,nagyon gyorsan reagálnak. A kígyók ha nem gondoskodnak arról, hogy váratlanul támadják meg a zsákmányt, az erőfeszítés eredménytelen.

A csörgő kígyó az infravörös sugarakat használja a zsákmány kereséséhez. A fej két oldalán, a szemek és az orrnyílás között elhelyezkedő szervek belsejében egy-egy membrán van, amely infravörös antennaként működik, és háromezred fokos hőmérsékletkülönbség érzékelésére is képes.

Amerikai kutatóknak most sikerült megfejteni e különleges szerv működésének molekuláris hátterét. A gödörszerv idegsejtjeiben egy a TRPA1 nevű fehérje által létrehozott ioncsatornát találtak, amely az infravörös sugárzás hatására bekövetkező hőmérsékletváltozást képes érzékelni. Ezzel igazolták a viselkedésökológusok korábbi feltételezéseit, mely szerint az infravörös sugárzást nem fényként (tehát nem a fotonok hatásaként), hanem valóban hőként érzik a kígyók.

Ha a mókus kígyóval találja magát szemben, vagy olyan területre lép, ahol csapda lehet, a vér azonnal a farkában koncentrálódik. Így a farok hőmérséklete megemelkedik , és a kígyó figyelme erre irányítódik. Olyan ez mint egy csali, hogy esélye legyen szépen kibújnia a támadás elöl míg ő ez idő alatt jól megrágcsálja a kígyó testét. Egy ilyen találkozásnál sok esetben a csörgőkígyók fel is adják a támadást, kivéve ha a mókus támad. Merthogy általában ez történik. Ezután átnyalogatják a saját prémüket, hogy kígyó szaguk legyen. A tudósok szerint ettől a ragadozók tévesen azt hiszik, hogy a mókus fészkében néhány mérgező, veszélyes állat él, ahelyett, hogy finom falatot kínálna, Így messzire elkerülik azt.


Neves napok
Miért nem asztmásak a tanyasi környezetben nevelke...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 16. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/