Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Jupiter

A Jupiter 

 A Jupiter az ötödik bolygó a Naptól, és messze a legnagyobb bolygó a naprendszerünkben, óriásbolygó. A többi óriásbolygót is gyakran Jupiter-típusú bolygónak nevezik. Nevét Jupitertől a római főistentől kapta. A bolygó csillagászatban használt jele az istenség kezében hagyományosan megjelenő villámot jelképezi.

A Jupiter - a Napot és a Holdat leszámítva - a Vénusz utáni legfényesebb égitest.

A Jupiter közel 90 %-a hidrogén, 10%-a hélium, valamint nyomokban tartalmaz még metánt, ammóniát és sziklás kőzetet.

A Jupiter több energiát sugároz, mint amennyit a Naptól kap. A Jupiter belseje forró, a mag hőmérséklete eléri a 20 ezer C fokot. A hőt a bolygó gravitációs összehúzódása termeli, amely a Jupiter folyékony rétegeiben konvekciót okoz, ez felelős a légkörben uralkodó komplex mozgásokért és turbulens viszonyokért.

A Jupiter átmérője a lehető legnagyobb, amit egy gázbolygó elérhet. Ha több anyag kerülne bele, már nem az átmérőjét, hanem a tömegét növelné. Érdekességként meg kell említeni, hogy a Jupiternek nyolcvanszor nagyobb tömegűnek kellene lennie ahhoz, hogy csillaggá válhasson.

A Jupiternek jelenleg 63 holdja ismert. A négy legnagyobbat ( Io Európa Kallisztó, Ganümédesz) Galilei holdaknak nevezik, felfedezőjük Galileo Galilei után, aki 1610-ben észlelte őket. A következő négy évszázadban további kilenc kisebb holdat fedeztek fel a csillagászok földi távcsöveikkel. 1979-ben a Voyager-1 űrszonda három újabbat talált, ezzel az ismert holdak száma 16-ra emelkedett. Később a fejlettebb technológiáknak köszönhetően további holdakat fedeztek fel a csillagászok; ezek kicsi, átlagosan 3 km átmérőjű aszteroidák, amelyeket befogott a Jupiter gravitációs tere. A jelenlegi 63 hold több, mint amennyi bármely más bolygónak van, de valószínűleg még sok kisebb, ismeretlen hold is kering a Jupiter körül.

A Jupiter legismertebb alakzata a Nagy Vörös Folt, egy Földnél nagyobb, tartós anticiklon vihar az egyenlítőtől 22°-ra délre. Matematikai modellek azt mutatják, hogy a vihar egy stabil képződmény és a bolygónak egy állandó alakzata. A vihar elég nagy ahhoz, hogy földi távcsövekkel is megfigyelhessük.

A Szaturnuszhoz hasonlóan a Jupiter is rendelkezik gyűrűkkel, de ezek halványak, és főleg a holdakról származó porrészecskékből állnak.


Forrás: babszerabab.lapunk.hu

WikiImages képe a Pixabay -en
Legyél Te is "Művész"! - Utazó Múzeum - Családi al...
Becsengetés

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 05. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/