Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A jegesmedvék a szárazföldön nem vadásznak fókákra, hanem zsírtartalékaikra támaszkodnak, így kevesebb utódaik is lesznek

Kép: wallhere.com

 A jegesmedvék a szárazföldön nem vadásznak fókákra, hanem zsírtartalékaikra támaszkodnak, így kevesebb utódaik is lesznek

 Kanada és Grönland között található, a Baffin Bay, egy sarkvidéki élőhely, ahol a jegesmedvék egyedülálló csoportja található. De az állatoknak a nélkülözhetetlen jég nélküli hosszabb szakaszok, fokozott súlyvesztést okoznak, így kevesebb kölyköt is hoznak világra, mint 30 évvel ezelőtt.

A jegesmedvék életük szinte minden szempontjából a tengeri jégtől függenek, kezdve a fókavadászat platformjától az utazásig. Az éghajlatváltozás hosszabb ideig tartó meleget idéz elő, mint az eddigi időszakokban. Az Ecologycal Applications  közzétett új tanulmánya megállapítja, hogy a tengeri jég korábban olvad, mint az 1990-es években, ami arra kényszeríti a jegesmedvéket, hogy több időt töltsenek el a szárazföldön.

A washingtoni egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsoport az 1990-es években összegyűjtött 43 jegesmedvére és tengeri jégre vonatkozó adatokkal állt elő, amelyek tartalmaztak tengeri jégméréseket, műholdas nyomkövetési információkat, valamint a jegesmedvék egészségére és az almok méretére vonatkozó adatokat, amelyeket a légi és egyéb adatokból gyűjtöttek össze. Ezt az információt összehasonlították a 38 jegesmedvével összegyűjtött hasonló mérésekkel 2009 és 2015 között.

A jegesmedvék az elmúlt években átlagosan 30 vagy több napot töltöttek szárazföldön, mint az 1990-es években megállapított 60 napos átlag. Mozgásaikról kimutatták, hogy követik a tengeri jég éves növekedését és visszahúzódását. A Baffin-öböl jegesmedvéi szezonális jégzónában élnek, ami azt jelenti, hogy a tengeri jég nyáron teljesen kitisztul. Tehát, bár a tavasszal olvadt jég mennyisége az utóbbi években nem változott,  hamarabb megolvad, ami hosszabb időtartamú jégmentes vizekhez vezet.

"Amikor a jegesmedvék szárazföldön vannak, nem vadásznak fókákra, hanem zsírtartalékaikra támaszkodnak" - mondta Laidre. "Képesek hosszabb ideig böjtölni, de idővel vékonyabbak lesznek."

De ezek a zsírkészletek szintén kimerülnek, mivel a jegesmedvék hosszabb szakaszokon haladnak anélkül, hogy hozzáférnének a korábbi vadászterületekhez. Ha a nőstény medvék nem tudják megszerezni a szükséges mennyiségű zsírt, a kutatók szerint kevésbé valószínű, hogy elegendő utódot hoznak a világra. A matematikai modellek azt sugallják, hogy az alom mérete a következő három generációban tovább fog csökkenni, nagyrészt a tengeri jég várható csökkenése miatt. 

Forrás: IFLScience

112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...
A furcsa hegedűs

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/