Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A jaguár

A jaguár( Panthera onca )

 A jaguár a legnagyobb macska, amely Amerikában él. Főleg a dél-amerikai Amazonas esőerdőben található. Tudományos neve Panthera onca 

Megjelenésében a leopárdhoz hasonlít, azonban jobban megfigyelve látható, hogy az újvilági állat valamivel nagyobb és zömökebb testfelépítésű, mint az óvilági rokona, amely alacsonyabb és nyújtott testű. Viselkedése és az élőhelye inkább a tigriséhez hasonlít. Az esőerdőt részesíti előnyben, de számos élőhelyen fellelhető; egyaránt megtalálható mindenféle erdőtípusokban, mocsaras területeken, erdő közeli füves részeken és tengerpartokon is. Szintén viselkedési hasonlatosságot mutat a tigrissel azzal, hogy általában vízközelben él, és mint az ázsiai rokona, előszeretettel úszik. A jaguár magányos állat és lesből támad; az elterjedési területén csúcsragadozóknak számít. Az élőhelyén megtalálható majdnem összes másik faj szerepel az étlapján. 

Kulcsfaj, mivel zsákmányaira vadászva egyensúlyban tartja az ökoszisztémában levő élőlényeket, így a növényevőknek nincs esélyük túlszaporodni és tönkretenni a helybéli növényzetet. Érdekesség, hogy a többi nagymacskához képest is igen erős a harapása. Ennek az erős harapásnak köszönhetően a jaguár fel tudja törni még a páncélos hüllők védőburkát is, és át tudja harapni az emlősök és akár a krokodilok koponyáját is.

Körülbelül 100 napos terhesség után egy nőstény jaguár egy-négy kölyköt szül. Az anya két évig neveli a kölyköket. A jaguárok teljes felnőttkorukat 3 vagy 4 éves kor körül érik el.

Nemzetközi egyezmények tiltják a jaguárral és a testrészeivel folytatott kereskedelmet, mégis Dél-Amerikában a farmerek még jelentős mértékben pusztítják az ott élő állományát.

Kačna-barlang
A kék fényű lámpás
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. október 23. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/