Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A jaguár

A jaguár( Panthera onca )

 A jaguár a legnagyobb macska, amely Amerikában él. Főleg a dél-amerikai Amazonas esőerdőben található. Tudományos neve Panthera onca 

Megjelenésében a leopárdhoz hasonlít, azonban jobban megfigyelve látható, hogy az újvilági állat valamivel nagyobb és zömökebb testfelépítésű, mint az óvilági rokona, amely alacsonyabb és nyújtott testű. Viselkedése és az élőhelye inkább a tigriséhez hasonlít. Az esőerdőt részesíti előnyben, de számos élőhelyen fellelhető; egyaránt megtalálható mindenféle erdőtípusokban, mocsaras területeken, erdő közeli füves részeken és tengerpartokon is. Szintén viselkedési hasonlatosságot mutat a tigrissel azzal, hogy általában vízközelben él, és mint az ázsiai rokona, előszeretettel úszik. A jaguár magányos állat és lesből támad; az elterjedési területén csúcsragadozóknak számít. Az élőhelyén megtalálható majdnem összes másik faj szerepel az étlapján. 

Kulcsfaj, mivel zsákmányaira vadászva egyensúlyban tartja az ökoszisztémában levő élőlényeket, így a növényevőknek nincs esélyük túlszaporodni és tönkretenni a helybéli növényzetet. Érdekesség, hogy a többi nagymacskához képest is igen erős a harapása. Ennek az erős harapásnak köszönhetően a jaguár fel tudja törni még a páncélos hüllők védőburkát is, és át tudja harapni az emlősök és akár a krokodilok koponyáját is.

Körülbelül 100 napos terhesség után egy nőstény jaguár egy-négy kölyköt szül. Az anya két évig neveli a kölyköket. A jaguárok teljes felnőttkorukat 3 vagy 4 éves kor körül érik el.

Nemzetközi egyezmények tiltják a jaguárral és a testrészeivel folytatott kereskedelmet, mégis Dél-Amerikában a farmerek még jelentős mértékben pusztítják az ott élő állományát.

Tervezgetés
Mit tesz egy oposszum, ha megijed tőled?
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/