Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Húsvét- sziget kőszobrainak rejtélye

 A Húsvét- sziget kőszobrainak rejtélye

 A Rapa Nui, vagy ahogyan mi ismerjük a Húsvét sziget  rejtélyes monolitjainak igazi célját évszázadok óta  homály fedi, de talán most a kutatók közelebb kerültek a megoldáshoz. Az új kutatások azt sugallják, hogy a hatalmas szobrokat azért építették, hogy segítsék a termékeny talajt a nehéz időkben, amikor az aszály és a rossz talajviszonyok miatt a mezőgazdasági termelés kihívást jelent.

A tudósok arra gondolnak, hogy a Moai-szobrok elhelyezkedése segített a lakosoknak azonosítani az édesvízi forrásokat.

A kaliforniai egyetem, a Los Angeles-i Egyetem, a Cotseni Régészeti Intézet  és a Húsvét sziget szoborprojekt (EISP) kutatói munkáját egy Rano Raraku-i ásatási helyszínre összpontosították, amely a polinéziai sziget keleti oldalán egy kőbányánál található. A 21 moai közül különösen megvizsgáltak kettőt, melyek közül egyet a talapzatra és egyet mélyen egy lyukba temettek - láthatóan különös figyelmet fordítottak az elhelyezkedésükre, gondosan odafigyeltek rá, hogy a kőbányában maradjanak. A két szobor hátoldalán található bonyolult metszetek tovább erősítették ezt az elméletet. A talaj kémiai elemzése bizonyítékot szolgáltatott a banán, taro és édesburgonya maradványairól, amely többek között arra a következtetésre juttatta a tudósokat, hogy a kőbánya talajban gazdag helyszín lehet, amely ideális a növekedési körülményekhez.

 Sarah Sherwood,  egy nyilatkozatában azt mondta: „Nagyon sok olyan anyagot tartalmaz a talaj, amit soha nem gondoltam volna, hogy ott lenne, például kalcium és foszfor. A talajkémiai elemek magas szintjét mutatták, amelyek kulcsfontosságúak a növények növekedésében és nélkülözhetetlenek a magas hozamhoz. "

Nemcsak a talaj valószínűleg a leggazdagabb a szigeten, hanem a kőbányában is található egy esővízzel táplált tó, amely ideálissá tette volna a központi területet ételtermesztéshez, amikor más régiók szenvedtek a talaj tápanyaghiányától. Itt úgy tűnt, hogy az őslakos populációk több növényt ültettek ugyanazon a területen, hogy diverzifikálják termésüket és fenntartsák a talaj termékenységét.

„A szigeten bárhol másutt a talaj gyorsan elhasználódott, erodálódott, a növényeket tápláló elemek kiszivárogtak, de a kőbányában a kőfejtés során keletkező kőzet kis töredékeinek folyamatos új beáramlása révén tökéletes a víz, a természetes műtrágya és a tápanyagok visszacsatolási rendszere "- tette hozzá Sherwood.

A Húsvét-szigetet, nagyrészt rejtély borítja. A Chile partjainál található apró vulkáni sziget 1000 Moai-szobornak ad otthont, amelyet 1250-1500 között faragtak, eredete és célja ismeretlen. A korai lakosok polinéz származásúak voltak, de valószínűleg keveredtek a helyi dél-amerikaiakkal, mielőtt az ősi társadalom összeomlott, talán ökológiai katasztrófa miatt . 

"Ez a tanulmány radikálisan megváltoztatja azt az elképzelést, hogy a Rano Raraku-ban álló szobrok egyszerűen csak a kőbányából való kiszállításra várnak" - mondta Jo Anne Van Tilburg, az EISP igazgatója. Vagyis ezeket és valószínűleg a Rano Raraku-ban lévő függőleges Moai-t a helyükön tartották, hogy biztosítsák maga a kőbánya szent természetét. A moai központi szerepet játszottak a termékenység gondolatában, és a Rapanui szerint ezek jelenléte stimulálta a mezőgazdasági élelmiszertermelést. "

Van Tilburg és csapata azt reméli, hogy ha megvizsgálják a faragott petroglifeket,  meg tudják majd határozni, hogy vajon ezeknek is van-e számottevő jelentése. 

A tanulmányt a Journal of Archeological Sciece - ben tették közzé.

Forrás: IFLScience

Van Tilburg és csapata két moai-t ástak ki a Rano Raraku kőbányában a Rapa Nui szigetén.
Ez az ábra a Rano Raraku kőbánya ásatási előzményeit mutatja. A piros szaggatott vonal az a becsült felület, amikor a petroglifákat vagy a sziklaművészetet a szobor hátlapjára alkalmazták. Ez a vonal azt a helyet is jelképezi, ahol a kőfejtés a környéken valószínűleg véget ért. A zöld vonal a talajszintet jelzi a feltárás kezdetén. Húsvét-sziget szobor projekt/ Forrás: IFLScience
Melyik az egészségesebb étrend: a vegán vagy a hús...
A titokzatos homoki macska
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/