Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A hurrikánok kevésbé ismert hatásai

Isaias hurrikán/ Kép: s.abcnews.com

 A hurrikánok kevésbé ismert hatásai

 Míg a hurrikánok köztudottan tornádók előidézésével és széleskörű pusztítással járnak, legújabb pusztító, mégis kevésbé ismert hatásuk az invazív fajok új élőhelyekre terjesztése . 

Amikor az Isaias hurrikán ezen a nyáron a Karib-tengerre és az Egyesült Államok keleti részébe csapódott, az emelkedő vízszint lehetővé tette legalább 114 nem őshonos vízi faj számára, hogy egyik vízgyűjtőtől a másikig terjeszkedhessenek -  állítja az Egyesült Államok Geológiai Intézetének nem őshonos vízi élővilággal foglalkozó csoportja.

2017 óta a tudósok összehasonlították az árvíz adatait és az invazív fajok megfigyelését annak feltérképezésére, hogy ezek az állatok, hogyan oszlanak el, a vihart szenvedett területeken.

Vegyük példának az almacsigát, amely egy nagy édesvízi puhatestűek családjába tartozik, aki az akvárium tulajdonosok körében is igen népszerű. A Dél-Amerikában őshonos, hat hüvelykes faj, először az akváriumkereskedelem révén érkezett Amerikába, azóta pusztító kártevővé vált a rizsföldeken és más vízi termőföldeken. 

- Az almacsigák „valójában levegőt vesznek a héjukba, és a víz mentén lebegnek" - mondja Wesley Daniel, a floridai USGS Wetland and Aquatic Research Center halászati biológusa,- Megfigyeltük, hogy számos hurrikán idején tovább terjedtek, így az Öböl-parton és Floridában is.

Tavasz tündér bontsd ki szirmát...
Legek az állatvilágban - a lajhár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. szeptember 30. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/