Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A hurrikánok kevésbé ismert hatásai

Isaias hurrikán/ Kép: s.abcnews.com

 A hurrikánok kevésbé ismert hatásai

 Míg a hurrikánok köztudottan tornádók előidézésével és széleskörű pusztítással járnak, legújabb pusztító, mégis kevésbé ismert hatásuk az invazív fajok új élőhelyekre terjesztése . 

Amikor az Isaias hurrikán ezen a nyáron a Karib-tengerre és az Egyesült Államok keleti részébe csapódott, az emelkedő vízszint lehetővé tette legalább 114 nem őshonos vízi faj számára, hogy egyik vízgyűjtőtől a másikig terjeszkedhessenek -  állítja az Egyesült Államok Geológiai Intézetének nem őshonos vízi élővilággal foglalkozó csoportja.

2017 óta a tudósok összehasonlították az árvíz adatait és az invazív fajok megfigyelését annak feltérképezésére, hogy ezek az állatok, hogyan oszlanak el, a vihart szenvedett területeken.

Vegyük példának az almacsigát, amely egy nagy édesvízi puhatestűek családjába tartozik, aki az akvárium tulajdonosok körében is igen népszerű. A Dél-Amerikában őshonos, hat hüvelykes faj, először az akváriumkereskedelem révén érkezett Amerikába, azóta pusztító kártevővé vált a rizsföldeken és más vízi termőföldeken. 

- Az almacsigák „valójában levegőt vesznek a héjukba, és a víz mentén lebegnek" - mondja Wesley Daniel, a floridai USGS Wetland and Aquatic Research Center halászati biológusa,- Megfigyeltük, hogy számos hurrikán idején tovább terjedtek, így az Öböl-parton és Floridában is.

19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál eredményei
Szénbányából természeti paradicsom
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/