Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A Holdon a sugárzási szint 200X magasabb, mint a Földön

Kép: IFLScience!

 A Holdon a sugárzási szint 200X magasabb, mint a Földön

 Az űrkutatás sok kockázatot rejt, amelyek közül az egyik a tér sugárzás.  A Föld mágneses terét képező védőburkon kívül, a Nap és a galaxis többi részecskéi komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre.

A Science Advances című folyóiratban, a kutatók most számszerűsítették, hogy a Holdon az űrhajósok milyen szintű sugárzással számolhatnak - és ez kiemelten sok. A csapat becslései szerint az űrhajósok ekvivalens dózisa naponta kb. 1,3 milliSievert (a radioaktív forrásból kapott sugárzási dózis mértékegysége). Ez 2,6-szor magasabb, mint az űrhajósok eddigi tapasztalata a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

"A Holdon mért sugárzási szintek körülbelül 200-szor magasabbak, mint a Föld felszínén, és 5-10-szer magasabbak, mint egy New York-Frankfurti járaton." - mondta Robert Wimmer-Schweingruber, a tanulmány  szerzője nyilatkozatában. "Mivel az űrhajósok hosszabb ideig lennének kitéve ezeknek a sugárzási szinteknek, mint a transzatlanti járatok utasai vagy pilótái, ez jelentős expozíciónak számít."

A napi effektív sugárzásnak ezt a szintjét nehéz elképzelni, a banánevéstől kezdve a fogászati röntgensugárzáson át, a Fukushimában eltöltött pár hétig. A kifejezetten sugárzással dolgozóknak csak egy év alatt szabad legfeljebb 50 milliSievertnek kitenniük magukat. A Holdon található űrhajós 38 nap és 12 óra alatt lépné át ezt a küszöböt.

Az informatív mérések a Hold túlsó oldalán elhelyezkedő kínai Chang'e 4 lander fedélzetén található Lunar Lander Neutrons és Dosimetry kísérletből származnak . Ez a kísérlet nem az első sugárzásmérés a Holdon, de ez az első, amely eléri ezt a pontossági szintet.

Forrás: IFLScience!

Mese az őszről
Neves napok
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/