Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A HeLa sejtek: az első halhatatlan emberi sejtek

HeLa sejtek / Kép: wikipédia

 A HeLa sejtek: az első halhatatlan emberi sejtek

Henrietta Lacks

 A HeLa sejtek tumor eredetű sejtek, amelyeket 1951-ben a világon először sikerült laboratóriumi körülmények között fenntartani és szaporítani. Az azóta eltelt időben a legáltalánosabban és leggyakrabban használt humán sejtekké váltak a biológiai kutatásokban. 

Segítségükkel sikerült megérteni több alapvető biológiai folyamatot, és kísérleti modellként Nobel-díjas felfedezéseket tettek lehetővé. Szinte kutatási standarddá váltak a humánbiológiai vizsgálatokban, különösen a teljes genomszekvencia közzététele után.

Az orvostudomány kutatói laboratóriumban tenyésztett emberi sejteket használnak arra, hogy megtanulják a sejtek működésének részleteit, és teszteljék a betegségek okairól és kezeléséről szóló elméleteket. 

Ki volt Henrietta Lacks?

Fekete dohánytermelő volt Virginia déli részéről, aki 30 éves korában kapott méhnyakrákot. Johns Hopkins orvos a daganata egy darabját elküldte más a tudósok számára, akik megpróbálták a szöveteket kultúrában tenyészteni. Senki sem tudja, miért, de Henrietta Lacks sejtjei soha nem haltak meg.

1951-ben a Maryland állambeli Baltimore-i Johns Hopkins Kórház tudósa elkészítette az első halhatatlan emberi sejtvonalat egy szövetmintával, amelyet egy fiatal fekete nőből vettek ki, aki méhnyakrákban szenvedett. Ezek a HeLa-sejteknek nevezett sejtek gyorsan felbecsülhetetlen értékűvé váltak az orvosi kutatások során - bár donoruk évtizedekig rejtély maradt.

Miért olyan fontosak a sejtjei?

A HeLa sejtekről később kiderült, hogy laborkörülmények közt szaporíthatók, amit egészen addig sosem sikerült megvalósítani emberi sejtek esetében. A sejtek, rövidesen átlépték Baltimore határait és utat találtak a világ különböző kutatóintézeteibe.Henrietta sejtjei voltak az első halhatatlan emberi sejtek, amelyeket valaha tenyésztettek. Alapvető fontosságúak voltak a polio vakcina kifejlesztéséhez. Az első űrutazás során felvitték az űrbe, hogy megnézzék, mi fog történni a sejtekkel gravitáció nélkül. Az elmúlt 62 évben, tehát kétszer annyi idő alatt, mint amennyi Henrietta Lacks-nak megadatott, a sejtekből származó sejtvonal tagjai több mint 74 ezer kutatás „alapanyagául" szolgáltak, hihetetlen mértékben járulva hozzá a sejtbiológiával, az immunológiával, a mesterséges megtermékenyítéssel és a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos tudásunkhoz.

A következő videóban egyszerűen megismerhetjük a HeLa sejtek jelentőségét. Mivel felirattal rendelkezik, a beállításokban néhány lépésben bekapcsolható az automatikus magyar fordítás. 

Zsiráfok napelemmel működő nyomkövetővel
Olvadó hóember

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 26. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/